Home Actualitate Sanatate Urgență în Sănătate. România are nevoie de măsuri pentru reducerea numărului de...

Urgență în Sănătate. România are nevoie de măsuri pentru reducerea numărului de cazuri de diabet

Consilierul prezidenţial Diana Păun a atras atenția asupra nevoii de măsuri urgente pentru a reduce prevalenţa în creştere a diabetului. Specialistul a subliniat faptul că toate costurile economice şi sociale ridicate constituie un argument în plus pentru prioritizarea prevenţiei. Intervenţia înainte de apariţia diabetului de tip 2 este un prim pas „logic” într-o abordare sustenabilă, iar educaţia pentru sănătate este fundamentală în acest demers.

Medicul și-a exprimat punctul de vedere într-o intervenție la ediţia a III-a a Forumului Român de Diabet, proiect derulat într-un cadru de parteneriate între Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, asociaţii de pacienţi şi Grupul de Lucru Diabet al ARPIM.

La nivel mondial una din zece persoane are diabet şi unul din doi adulţi rămâne nediagnosticat. Dacă diabetul de tip 2 ar fi o boală de tip transmisibilă, am putea spune că suntem în mijlocul unei epidemii globale. (…) Obezitatea este şi ea una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului XXI şi unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2. Indiferent de abordare, un lucru este clar – nevoia de măsuri pentru a reduce prevalenţa în creştere a diabetului este urgentă. Costurile economice şi sociale ridicate constituie un argument în plus pentru prioritizarea prevenţiei.Prin responsabilitatea asupra propriei sănătăţii se poate preveni sau amâna apariţia diabetului. Aceasta implică o alimentaţie sănătoasă, activitatea fizică, evitarea comportamentelor nocive de tipul fumatului sau alcoolului. Schimbarea comportamentului nu poate fi atribuită însă exclusiv indivizilor. Este nevoie de parteneriat extins astfel încât alegerile sănătoase să devină alegeri uşoare şi accesibile tuturor pentru a face schimbări în stilul de viaţă”, a afirmat medicul.

Specialistul a evidențiat că, alături de educaţie şi prevenţie, depistarea timpurie prin programe de screening şi acces echitabil la îngrijiri de calitate sunt esenţiale în managementul diabetului.

Pandemia COVID-19 ne-a învăţat o lecţie importantă: efortul coordonat constituie răspunsul la provocări de anvergură. Pe măsură ce cazurile de COVID-19 au crescut într-un mod dramatic, vuietul tern al epidemiei globale de diabet a continuat în fundal. Şi a fost chiar exacerbat de perturbările apărute în furnizarea de servicii de sănătate”, a mai arătat Diana Păun.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Exit mobile version