30 septembrie 2022
16.7 C
București

Universităţile care vor organiza programe de master didactic

De citit...

Mai multe instituții de învățământ superior vor organiza anul acesta programe universitare de master didactic.

Vă prezentăm mai jos, lista universităților care vor organiza programe de master didactic, pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020 – 2021:

  • Universitatea Politehnică din Bucureşti – 50 de locuri
  •  Universitatea din Bucureşti – 50 locuri
  •  Academia de Studii Economice din Bucureşti – 50 de locuri
  •  Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – 50 de locuri
  •  Universitatea „Ovidius” din Constanţa – 50 de locuri
  •  Universitatea din Craiova – 50 de locuri
  •  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – 50 de locuri
  •  Universitatea de Vest din Timişoara – 50 locuri.

Masterul didactic este un program de formare iniţială pentru cariera didactică, prevăzut încă de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale din 2011, ce nu a fost pus în implementare până anul acesta.

Programul de studii de master didactic va avea o durată de doi ani şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică. Aceştia se pot înscrie la masterul didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă, dar pot opta şi pentru o a doua specializare din cadrul aceluiaşi domeniu fundamental, aferent celui înscris pe diploma de licenţă sau echivalentă.

Domeniile fundamentale sunt: matematică şi ştiinţele naturii, ştiinţe inginereşti, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte, ştiinţa sportului şi educaţiei fizice.

Masterul didactic se poate organiza în universităţi, în parteneriat între departamentele/ facultăţile de profil şi structuri instituţionale (departamente/ facultăţi) cu profil psihopedagogic. O universitate poate organiza programul de studii de master didactic pentru unul sau mai multe domenii de licenţă.

În vederea implementării optime a programului de studii de master didactic, universităţile care ofertează şi implementează programul stabilesc relaţii de colaborare, pe baza unor protocoale/ contracte, cu alte universităţi, unităţi de învăţământ şi instituţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, autorităţi locale, mediul de afaceri, organizaţii neguvernamentale.

Pentru realizarea pregătirii practice de tip practică pedagogică din cadrul programului de studii universitare de master didactic se constituie o reţea de unităţi de învăţământ preuniversitar, denumite şcoli de aplicaţie, dintre acestea universităţile urmând a le selecta pe cele care îndeplinesc criteriile specifice proprii.

De asemenea, pentru a asigura adecvarea formării în cadrul masterului didactic la problemele reale ale şcolii, învăţarea şi cercetarea didactică se derulează în parteneriat, respectiv profesor din mediul academic (tutore) – student – profesor din şcoala de aplicaţie (profesor-mentor).

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img