Home Economie IMM Un nou tip de societate comercială – SRL de exerciţiu

Un nou tip de societate comercială – SRL de exerciţiu

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) vine cu propunerea ca autoritățile să accepte înființarea unui nou tip de societate comercială. „SRL în exercițiu” le-ar putea permite adolescenţilor între 16 şi 18 ani să deruleze activităţi economice, potrivit Programului de Guvernare 2021-2024 al Mediului de Afaceri, publicat luni de organizaţia patronală.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR este de părere că „SRL-ul de exerciţiu” nu ar trebui supus niciunui regim de taxare şi ar trebui să permită o cifră de afaceri de maximum 20.000 de euro pe an.

Propunem să dăm posibilitatea unui tânăr să-şi facă o firmă aşa-numită ‘SRL Exerciţiu’, începând cu vârsta de 16 ani, o firmă care să aibă o durată limitată în timp, care să poată să fie înregistrată la Registrul Comerţului, pentru care să nu plăteşti niciun fel de taxe, cu o cifră de afaceri maxim de 20.000 de euro – pentru a nu risca să speli bani prin această firmă sau dacă un părinte care are nişte firme mari să nu îi facă copilului o firmă şi pe acolo se scurg o grămadă de bani – o firmă care să fie o singură dată pe o singură persoană, să nu cuprindă taxe la constituire, să se înregistreze online, să aibă un registru special la Registrul Comerţului, iar la împlinirea vârstei de 18 ani această firmă să se închidă sau să se transforme într-un SRL purtător de taxe şi impozite”, a explicat Jianu.

Liderul patronatului IMM-urilor a menţionat că unul dintre puţinele acte anuale necesare funcţionării acestui tip de societate ar trebui să fie un document de raportare contabilă în partidă simplă la ANAF şi la Ministerul Finanţelor.

Este o propunere pe care am văzută în ţările nordice, în Suedia, este o propunere care transformă o joacă, un exerciţiu, într-o realitate. Acest SRL Exerciţiu poate fi făcut de un tânăr la vârsta de 16 ani, poate reprezenta un exerciţiu pentru el, dar un exerciţiu legat de realitate, pentru că merge şi-şi înscrie firma la Registrul Comerţului şi face online, nu plăteşte taxe şi impozite dar pune un document de raportare în partidă simplă la ANAF şi la Ministerul de Finanţe, şi practic el învaţă structura economiei şi pune în aplicare câteva mecanisme ale economiei. Dacă venim şi cu o finanţare din fonduri europene de susţinere a acestor tipuri de iniţiative, o să vedeţi că mai vine o nouă generaţie de tineri antreprenori, tinerii români vor fi tentaţi mai degrabă să intre în antreprenoriat şi să dezvolte ceva decât să plece în străinătate”, a detaliat președintele CNIPMMR.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com/ Arhiva Ordinea Zilei
Exit mobile version