30 septembrie 2022
16.7 C
București

Un nou standard pentru companiile de electricitate pentru a maximiza progresul către ODD

De citit...

Consiliului Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă (World Business Council for Sustainable Development – WBCSD) a lansat o foaie de parcurs pentru ODD în sectorul companiilor de electricitate.

În ultimele 18 luni, WBCSD a convocat 11 dintre cele mai importante companii de electricitate din lume pentru a explora, articula și stabili o direcție pentru realizarea potențialului unic al acestui sector de a valorifica influența și inovarea pentru a contribui la agenda ODD.

Noua foaie de parcurs ODD pentru companiile de electricitate oferă liderilor din sectorul utilităților din întreaga lume un ghid-pilot pentru schimbarea transformatoare . Acesta explorează interacțiunea sectorului cu ODD-urile, identifică nouă obiective prioritare și prezintă șapte domenii cheie de impact în care sectorul este bine plasat pentru a conduce transformarea în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Fiecare dintre aceste oportunități de impact include o serie de acțiuni tangibile pe care companiile le pot întreprinde pentru a-și maximiza potențialul de a avea o contribuție pozitivă în ce privește ODD-urile pe termen scurt, mediu și lung.

Această foaie de parcurs a fost dezvoltată de companiile de electricitate cu operațiuni multinaționale care se întind în Asia-Pacific, America, Africa și Europa. Organizațiile care și-au demonstrat poziția de lideri prin întocmirea foii de parcurs sunt: ACCIONA, Celsia, CLP, EDF, EDP, Eletrobras, Enel, ENGIE, Iberdrola, Kansai Electric Power și Tata Power.

De ce o foaie de parcurs ODD pentru sectorul companiilor de electricitate?

Companiile la nivel global recunosc din ce în ce mai mult rolul cheie pe care trebuie să-l joace în realizarea ODD-urilor și potențialul imens al agendei ODD de a conduce inovarea, creșterea economică și dezvoltarea la o scară fără precedent.

În timp ce pandemia COVID-19 a perturbat grav eforturile globale de realizare a ODD-urilor, ne-a forțat, de asemenea, să recunoaștem vulnerabilitățile, să adoptăm mentalități radical diferite și să investim în schimbări fundamentale pentru afaceri și societate.

În acest moment critic și plin de provocări, ar trebui să plasăm ODD-urile în prim-planul gândirii noastre în timp ce planificăm răspunsul și recuperarea pe termen lung.

Sectorul companiilor de electricitate joacă un rol fundamental în realizarea ODD-urilor întrucât va trasa viitorul energiei durabile – un ingredient esențial în eforturile noastre de a combate situația de urgență climatică, de a realiza o creștere economică continuă și de a avea societăți cu adevărat incluzive și echitabile la nivel global.

În acest context, foaia de parcurs pentru ODD pentru companiile de electricitate stabilește un nou standard pentru cele mai bune practici globale privind modul în care sectorul și lanțul valoric pot contribui la realizarea acestei agende globale critice pe drumul către 2030.„Pandemia COVID-19 a răsturnat vieți în întreaga lume și a încetinit progresul nostru colectiv către ODD-uri. Este nevoie de acțiuni tangibile și măsurabile din partea sectorului nostru pentru a sprijini redresarea ecologică a comunităților noastre și pentru a recâștiga acest teren pierdut. Această foaie de parcurs a WBCSD oferă o cale ambițioasă și realizabilă din care putem conduce colectiv aceste eforturi către obiectivele din 2030. ” – Miguel Stilwell d’Andrade CEO, EDP și EDPR. 

„Această foaie de parcurs arată cum electrificarea joacă un rol esențial în realizarea ODD-urilor. Depunem eforturi pentru a stimula decarbonizarea de zeci de ani, generând progres și locuri de muncă, promovând egalitatea, inovarea, sănătatea și parteneriatele pentru a atinge obiectivele din Agenda 2030” – Ignacio S. Galán Președinte și CEO, Iberdrola. 

„Procesul de cartografiere pe care l-au întreprins membrii sectorului de utilități electrice al WBCSD exemplifică tipul de colaborare axată pe acțiune, care va fi esențială în realizarea ambițiilor agendei ODD.” – Peter Bakker, președinte și CEO, WBCSD.

Identificarea de oportunități cheie de impact pentru ODD

 Foaia de parcurs ODD pentru companiile de electricitate identifică următoarele oportunități cheie pentru impactul ODD în patru teme principale legate de climă și energie, oameni și comunități, natură și economie circulară:

  1. Decarbonizarea producției de electricitate în conformitate cu limitarea încălzirii globale la 1,5°C.
  2. Îmbunătățirea flexibilității, rezistenței și eficienței sistemului electric.
  3. Asigurarea accesului la servicii de energie electrică accesibile, fiabile, durabile și moderne pentru toți.
  4. Atragerea și păstrarea forței de muncă diverse și incluzive.
  5. Nimeni nu rămâne în urmă în tranziția energetică și drepturile omului sunt respectate.
  6. Protejarea, restabilirea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor și stimularea biodiversității.
  7. Trecerea la un sector circular.

Articularea acestor oportunități de impact și a acțiunilor asociate în acest raport este primul pas pe drumul către angajamentul continuu pentru ODD. Reprezentanții serviciilor electrice din cadrul membrilor WBCSD vor căuta acum să treacă această lucrare de la ambiție la acțiune. Această foaie de parcurs prezintă, de asemenea, o invitație către alți colegi din industrie, precum și către părțile interesate din sectorul public și privat de a colabora în jurul eforturilor pentru ODD.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img