29 mai 2023
23.5 C
București

Un nou model de recrutare în administrația publică

Recrutarea în administrația publică se va schimba. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) un proiect-pilot privind ocuparea unor funcţii publice vacante din administraţia publică centrală axat pe un nou model de recrutare care prevede un concurs naţional şi un concurs pe post, bazat pe competenţe şi nu pe memorare de texte legislative.

 Baza legală a proiectului-pilot vine din anul 2019 în momentul în care a fost adoptat Codul administrativ, OUG 57/ 2019. Articolul 619 menţiona faptul că trecerea la un nou model de recrutare în administraţia publică din România se va realiza printr-un proiect-pilot. Se va face o trecere etapizată, în mod treptat, spre această nouă modalitate de recrutare care se realizează prin concurs naţional şi prin concurs pe post, dar, mai mult decât orice, este o modalitate de recrutare bazată pe competenţe şi nu pe memorare de texte legislative. (…) Este o reformă pe care alte state din Uniunea Europeană au realizat-o cred că din anii 2000”, a explicat directorul Direcţiei Concurs Naţional din cadrul ANFP, Petronela Iacob.

Proiectul are la bază EPSO (European Personal Selection Office), procedura de recrutare utilizată pentru a atrage funcţionari în instituţiile europene.

Încercăm să venim în întâmpinarea punctelor slabe pe care le-a avut EPSO şi care au fost evidenţiate în ultimele rapoarte prezentate de Comisia Europeană. (…) Avem o primă etapă de recrutare care va fi organizată exclusiv de către ANFP, prin concursul naţional, şi etapa de selecţie, concursul pe post, organizată de către instituţiile şi autorităţile publice în cadrul cărora se găsesc funcţiile publice vacante, respectiv de către comisia de concurs pentru înalţii funcţionari publici”, a subliniat Petronela Iacob.

Termenul de implementare a proiectului este 30 septembrie.

Reprezentanta ANFP a arătat că, începând cu această dată, există o nouă prevedere în Codul administrativ, articolul 467, unde se postulează faptul că toate funcţiile publice de stat şi teritoriale se vor ocupa prin această nouă modalitate de recrutare.

Proiectul-pilot, în acest moment, se aplică pentru două categorii de funcţii publice, respectiv funcţionarii publici de grad profesional debutant, funcţiile publice de stat şi teritoriale, şi categoria înalţilor funcţionari publici”, a detaliat directorul ANFP.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va organiza concursul naţional, ca etapă preliminară, iar cei admişi vor da, apoi, concurs pe post la instituţiile unde se doreşte ocuparea unor funcţii vacante.

În baza fondurilor alocate prin PNRR, proiectul-pilot va avea parte şi de o analiză ex-post, cu termen de 30 iunie, activitate care va fi desfăşurată de reprezentanţii Transparency International România.

Un jalon PNRR prevede organizarea a cel puţin două concursuri naţionale de recrutare a funcţionarilor publici pentru cel puţin trei categorii sau grade ale funcţiei publice, cu termen până la sfârşitul acestui an.

În proiectului-pilot vor intra 652 de funcţii publice din categoria debutanţi şi 48 de funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari, cifre rezultate în urma unei analize la nivelul instituţiilor publice, realizată în baza datelor transmise de ordonatorii de credite. Aceste funcţii sunt menţionate într-un ordin al preşedintelui ANFP publicat în 7 martie în Monitorul Oficial.

Proiectul-pilot se va desfăşura prin intermediul unei platforme informatice de concurs, fiind iniţiat şi un portal special dedicat concurs-pilot.anfp.gov. ro.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei