Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a implementat o nouă metodologie de examinare online a studenţilor, cu ajutorul tehnologiei.
Rectorul instituției de învățământ ieșene, Viorel Scripcaru, a declarat că studenţii au dat teste la fiecare disciplină, notele obţinute reprezentând 20% din nota finală, urmate de examene practice eliminatorii notate cu „admis” sau „respins”, iar examenul teoretic s-a desfăşurat sub forma unui test grilă dat pe tabletă, acesta contând 80 la sută din notă. Susţinerea acestui examen pe tabletă este considerată de cei de la UMF Iaşi a fi o premieră la nivel naţional.
„Noi implementăm un „sistem revoluţionar de evaluare a studenţilor la medicină şi farmacie”. Este un pas firesc ce trebuie făcut pentru a ne alinia la standardele europene şi internaţionale şi pentru a ne pregăti studenţii pentru o piaţă a muncii globală care utilizează deja aceste metode de evaluare”, a afirmat rectorul UMF „Grigore T. Popa” Iaşi.
UMF Iaşi a investit în acest proiect aproximativ 800.000 euro pentru a cumpăra 600 tablete, softul, infrastructura hardware şi software, de reţea şi WIFI.
„Este un sistem nou de evaluare. Scoate studenţii din zona de confort, deşi au fost multe schimbări în ultimii doi ani datorate pandemiei. Cred că un student care a parcurs 750 de enunţuri la o disciplină, a citit bibliografia pentru a-şi da seama care sunt răspunsurile corecte, are un nivel bun de cunoştinţe. Toţi cei 10.000 de studenţi şi-au programat examenele funcţie de propriul sistem de învăţare. Astfel, un student poate susţine, în baza unei programări prealabile, examenul în ziua şi la ora dorită, fără să mai depindă de programul colegilor de grupă sau a cadrelor didactice. Dacă doresc, studenţii pot susţine toate examenele în aceeaşi zi”, a mai spus Viorel Scripcaru.
Cum se desfășoară testul grilă
Fiecare student are o grilă de tip MCQ individualizată, care este selecționată de programul informatic din baza de întrebări pe care fiecare disciplină are obligația de a o trimite la Centrul de comunicații cel mai târziu cu o săptămână înaintea debutului sesiunii ordinare. Fiecare grilă MCQ conține un număr egal de întrebări de tip complement simplu și complement multiplu. Grila MCQ conține un număr diferite de întrebări, dependent de numărul de ore de curs/semestru aferent disciplinei la care se desfășoară examenul. Astfel numărul de întrebări din grilă va fi:
- 20 de întrebări (10 complement simplu și 10 complement multiplu) la discipline cu 7 ore de curs;
- 30 de întrebări (15 complement simplu și 15 complement multiplu) la discipline cu 14 ore de curs;
- 48 de întrebări (24 complement simplu și 24 complement multiplu) la discipline cu 21 ore de curs;
- 60 de întrebări (30 complement simplu și 30 complement multiplu) la discipline cu 28 ore de curs;
- 70 de întrebări (35 complement simplu și 35 complement multiplu) la discipline cu 35 – 42 ore de curs;
- 80 de întrebări (40 complement simplu și 40 complement multiplu) la discipline de an cu mai mult de 42 ore de curs;
Fiecare student care participă la un examen va avea acces la postul de examinare – arondat aleatoriu de sistemul informatic – pe baza credențialelor din sistemul eLearning. După autentificare, la debutul perioadei de examinare, interfața tabletei va deveni activă și va permite deschiderea unei ferestre ce va conține grila cu întrebările aferente disciplinei examinate.
Durata examenului este dependentă de numărul de întrebări din grila de examinare:
- 30 minute pentru un examen cu 20 de întrebări
- 45 minute pentru un examen cu 30 de întrebări
- 60 minute pentru un examen cu 48 de întrebări
- 75 minute pentru un examen cu 60 de întrebări
- 90 minute pentru un examen cu 70 de întrebări
- 105 minute pentru un examen cu 80 de întrebări
Studentul va completa răspunsul/răspunsurile aferente fiecărei întrebări din grilă, iar la sfârșitul perioadei de examinare va salva răspunsurile. Forma finală salvată va fi evaluată informatic la sfârșitul perioadei de examinare și va fi generată nota corespunzătoare examenului grilă. La sfârșitul timpului alocat examinării, interfața tabletei va deveni inactivă, fiind astfel imposibilă completarea cu alte răspunsuri.