7 decembrie 2021
3 C
București

Uimitor! Mii de albine au supraviețuit 50 de zile sub cenușa vulcanului din insula La Palma

De citit...

Natura ne surprinde de fiecare dată și ne oferă veritabile lecții de supraviețuire. Mii de albine au fost găsite în viață după ce au stat 50 de zile îngropate sub un strat de cenuşă al vulcanului din insula La Palma (arhipelagul Canare). Stupii se aflau la aproape 600 de metri distanţă de craterul vulcanului care a început să epupă pe 19 septembrie.

Acțiunea de salvarea a albinelor a avut loc pe 6 noiembrie. În urma căutărilor, s-a constatat că cinci dintre cei șase stupi pe care un apicultor îi deținea în zonă erau intacți.

Elías González, preşedintele Grupului de Apărare Sanitară (ADS) al Apicultorilor din La Palma, a explicat că doar albinele din cel de-al șaselea stup au murit, cel mai probabil din cauza faptului că erau slăbite înainte de erupția vulcanului, scrie agenția de presă EFE.

Fiecare stup conţine între 30.000 şi 40.000 de albine în primăvară şi între 20.000 şi 25.000 atunci când în zonele lor există mai puţine flori, cu al căror polen se hrănesc.

Trei dintre cei şase stupi erau parţial vizibili, iar ceilalţi trei erau îngropaţi complet sub stratul de roci şi de cenuşă.

Agenţii care au participat la operaţiunea de salvare au fost nevoiţi să sape pentru a localiza stupii şi pentru a-i scoate la suprafaţă şi nu au scăpat fără câteva înţepături răzleţe.

Elías González crede că albinele au supravieţuit atât de mult timp deoarece zona a fost acoperită mai mult cu fragmente de lavă şi pietre, decât cu cenuşă fină, iar aerul a putut să pătrundă în interiorul stupilor.

Proprietarul stupilor nu a extras întreaga recoltă de miere în timpul verii, astfel încât albinele au avut rezerve de hrană și chiar dacă erau slăbite ele au fost găsite în viață.

Autor: Bella Steriadis
Foto: EPA
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img