27 septembrie 2022
18.1 C
București

UE vrea să reformeze modul de impozitare a multinaționalelor

De citit...

Uniunea europeană vrea să reformeze modul de impozitare a multinaționalelor, fiind făcute progrese semnificative în privința noii legislații care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor, impozitelor şi activităţile fiscale pentru fiecare stat membru.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a demarat o reformă globală a modului în care multinaţionalele ar trebui taxate.

Experții OECD precizează că reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaţionalelor de a-şi înregistra profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi.  Ei estimează că, în cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de zona unde au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an.

Oficialii UE susțin că, potrivit aşa-numitei raportări pe fiecare ţară, multinaţionalelor li se va cere să publice datele financiare-cheie şi informaţiile privind impozitele – cum ar fi unde şi care e nivelul celor plătite – la nivelul fiecărei ţări, scrie AGERPRES.

Ideea raportării pe fiecare ţară era blocată din 2016, în urma opoziţiei unor state, cum ar fi Germania, Olanda, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Cipru, Malta, Austria, Slovenia, Estonia şi Suedia. Dar Portugalia, care a preluat preşedinţia Consiliului UE, a făcut progrese cu propunerea privind raportarea pe fiecare ţară şi a cerut joi o discuţie publică pe acest subiect, care a relevat că nu mai există o majoritate care să blocheze iniţiativa.

O majoritate extinsă a statelor membre este acum în favoarea legii şi vom merge mai departe pentru a fi finalizată în Parlamentul European. Sunt fericit să spun că am primit un sprijin extrem de solid de la o largă majoritate a statelor membre”, a declarat ministrul portughez al Economiei, Pedro Siza Vieira, la o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologii săi din blocul comunitar.

În condiţiile în care majoritatea celor 27 de oficiali UE prezenţi la reuniunea de joi şi-au exprimat sprijinul pentru transparenţa fiscală internaţională, decizia va trebui acum adoptată în scris, document care va constitui baza negocierilor între Consiliului UE, Parlamentul European şi Comisia Europeană.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img