7 decembrie 2021
3 C
București

UE începe imunizarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. EMA a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech

De citit...

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat, joi, vaccinul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani. Imunizarea celor mici va debuta, pe teritoriul Uniunii Europene, în luna decembrie, atunci când compania BioNTech va livra primele doze cu versiunea pediatrică a vaccinului Pfizer-BioNTech. 

În urma acestei decizii, vaccinul Pfizer-BioNTech, bazat pe tehnologia ARN mesager, a devenit primul ser anti-COVID-19 care a fost autorizat în Uniunea Europeană pentru această grupă de vârstă. Serul fusese autorizat în UE pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani în luna mai.

Agenția europeană menționează, într-un comunicat, că experții EMA „au recomandat aprobarea extinderii de utilizare a vaccinului anti-COVID-19 Comirnaty pentru a include şi copiii între cinci şi 11 ani”.

Presa internațională relatează că specialiștii au petrecut aproximativ două luni analizând datele medicale privind riscurile şi eficienţa vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani, înainte de a acorda această aprobare oficială.

Comisia Europeană urmează să aprobe la rândul ei în mod oficial decizia anunţată joi de EMA, însă această procedură este considerată o formalitate.

Experții EMa au mai recomandat ca vaccinul Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa 5-11 ani să fie administrat în două doze cu concentraţie redusă de trei ori (10 micrograme) faţă de varianta iniţială a serului, la un interval de trei săptămâni.

EMA a acordat această autorizare într-o perioadă în care Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de COVID-19, deţinând aproximativ jumătate din numărul total al infectărilor şi din numărul total al deceselor înregistrate la nivel mondial.

Companiile Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor Comirnaty a dovedit o eficienţă de 90,7% împotriva noului coronavirus în cadrul unui studiu clinic realizat pe copii din grupa de vârstă 5-11 ani. Efectele secundare au fost „uşoare sau moderate”. Ele pot dura câteva zile şi se pot manifesta sub forma unor dureri în locul injectării, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare. Dozele pentru adolescenţi şi pentru adulţi au o concentraţie de trei ori mai mare şi conţin 30 de micrograme.

Beneficiile vaccinului Comirnaty la copiii de 5-11 ani depăşesc riscurile, în special pentru cei cu afecţiuni care cresc riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19”, se arată în comunicatul EMA.

Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, precizează că „recomandarea de astăzi ne arată foarte clar că vaccinul Pfizer-BioNTech este sigur şi eficient pentru copii şi poate să le ofere o protecţie suplimentară”.

Imunizarea copiilor începe în decembrie

La rândul său, compania BioNTech a anunțat că imunizarea va începe în luna decembrie, primele doze cu versiunea pediatrică a vaccinului Pfizer-BioNTech urmând să fie livrate pe 20 decembrie.

BioNTech a mai subliniat că zeci de milioane de copii din această grupă de vârstă sunt eligibili pentru vaccinare în Uniunea Europeană. Germania, de exemplu, va primi 2,4 milioane de doze odată cu prima livrare în Europa, o cantitate suficient de mare pentru a inocula aproximativ jumătate din totalul copiilor din grupa 5-11 ani care trăiesc în această ţară.

Pentru vaccinul pediatric Pfizer, Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat o versiune nouă a serului, care foloseşte o nouă soluţie-tampon, ce permite păstrarea vaccinului în frigidere obişnuite până la 10 săptămâni.

Până în prezent, patru vaccinuri au fost autorizate pentru populaţia generală de către EMA: cele produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, bazate pe tehnologia ARN mesager, şi cele dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care utilizează tehnica „vectorului viral nereplicant”, pe bază de adenovirus.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img