4 iulie 2022
36.5 C
București

UE examinează livrările de energie, inclusiv ale Gazprom

De citit...

Comisarul european pentru Concurenţă Margrethe Vestagera declarat că decizia Gazprom de a limita furnizarea în pofida majorării cererii este „provocatoare” şi a determinat autorităţile de reglementare să examineze livrările de energie, inclusiv cele ale companiei ruse.

Am trimis chestionare unui număr de furnizori de energie în acest domeniu. Avem o mulţime de răspunsuri dar încă aşteptăm altele, inclusiv de la Gazprom. Aşteptăm cu nerăbdare informaţiile de la ei pentru a face progrese în analiza noastră. Problema preţurilor ridicate la energie este prioritatea de vârf a Comisiei Europene”, a dat asigurări Vestager.

În ultimele săptămâni, preţul gazelor în Europa a crescut la un nivel record, în urma încetinirii livrărilor din Rusia în mijlocul iernii.

De asemenea, Rusia este acuzată că nu livrează gaze suplimentare către Europa prin Ucraina, din cauza tensiunilor dintre Moscova şi Kiev, dar autorităţile ruse au dezminţit acuzaţiile.

Occidentul suspectează Rusia că limitează în mod voluntar livrările pentru a pune presiune pe europeni şi a câştiga în unele cazuri, inclusiv obţinerea aprobărilor pentru lansarea noului gazoduct Nord Stream 2.

Șeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a acuzat Rusia de strangularea livrărilor de gaze naturale către Europa, într-un moment „de tensiuni geopolitice accentuate privind Ucraina”.

Fatih Birol a declarat că IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziţie cel puţin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa, în timp ce a utilizat facilităţile de stocare pe care le controlează pe continent pentru a spori impresia de livrări reduse.

Credem că există dovezi ale încordării de pe piaţa europeană a gazelor din cauza acţiunilor Rusiei. Aş atrage atenţia că fluxurile scăzute de gaze ruseşti din prezent către Europa coincid cu tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina.Rusia ar putea majora livrările spre Europa cu cel puţin o treime – acesta este mesajul cheie”, a declarat Birol.

Birol a explicat că ţările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-şi capacităţi suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influenţa oricărei ţări pe piaţă în momentele tensionate. El a evidenţiat rolul Gazprom în reducerea volumelor de gaze din facilităţile de stocare pe care le controlează în UE.

În ceea ce priveşte deficitul din facilităţile de stocare din UE, în mare parte este cauzat de Gazprom”, a explicat Birol, arătând că nivelul stocat total este la aproximativ 50% din capacitate, faţă de 70% în mod normal în ianuarie.

Datele Agenţiei Internaţionale a Energiei arată că, în trimestrul patru din 2021, livrările de gaze ruseşti spre Europa au scăzut cu 25%, faţă de perioada similară din 2020, şi sunt mai reduse cu 22% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei. Moscova a plafonat livrările spre continent în timp ce alţi furnizori, cum ar fi Norvegia, Algeria şi Azerbaidjan, le-au majorat.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img