27 septembrie 2022
16.2 C
București

Ucigașii tăcuți din alimente!

De citit...

Sarea, zahărul și carnea sunt ucigașii tăcuți, ascunși în mâncarea pe care o consumăm zi de zi. Alimentația necorespunzătoare se face vinovată de unul din cinci decese înregistrate la nivel mondial.

Cei mai mari dușmani ai omului sunt consumul excesiv de sare, zahăr sau carne. La fel de periculos este și aportul insuficient de cereale integrale şi fructe.

Ucigașii tăcuți din alimente ne afectează sănătatea, producând boli grave. Un studiu publicat în The Lancet relevă faptul că cvasitotalitatea deceselor a fost provocată de afecţiuni cardiovasculare, iar restul de cancere şi diabet de tipul 2, adesea asociate cu obezitatea şi stilul de viaţă (sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată).

Se recomandă reducerea la jumătate a consumului de carne roșie și de zahăr

Nu este primul studiu pe această temă publicat de The Lancet. Publicația menționată a mai prezentat o cercetare realizată de aceiaşi oameni de ştiinţă care vin acum cu acest avertisment. În studiul precedent, experții au recomandat reducerea la jumătate a consumului mondial de carne roşie şi de zahăr şi dublarea aportului de fructe, legume şi nuci pentru o dietă sănătoasă şi protejarea mediului înconjurător.

Acum ei revin cu o nouă cercetare, care include date din 195 de ţări și care evidențiază faptul că principalele deficienţe în alimentaţia la nivel mondial vizează nucile şi seminţele, laptele şi cerealele integrale.

Mai mult, experții atrag atenția că băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată şi sarea sunt consumate în cantităţi prea mari.

Nutriţia deficitară este responsabilă pentru un număr mai mare de decese

Unul dintre autorii studiului este Christopher Murray, directorul Institutului de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii (IHME, Universitatea din Washington), organizaţie finanţată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Specialistul punctează faptul că noul studiu „demonstrează ceea ce mulţi dintre noi am bănuit ani în şir: nutriţia deficitară este responsabilă pentru un număr mai mare de decese decât orice alt factor de risc din lume”.

Studiul intitulat „The Global Burden of Disease” a monitorizat în perioada 1990 – 2017 tendinţele de consum a 15 factori alimentari. În urma analizelor efectuate s-a constatat că țările cu cele mai mari rate de deces asociat alimentaţiei necorespunzătoare sunt Uzbekistanul şi Afganistanul. În schimb, statele în care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franţa, Spania şi Japonia.

În plus, studierea datelor centralizate a condus la concluzia că dintre cele 11 milioane de decese înregistrate în 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, în jur de 913.000 de cancere şi aproape 339.000 de diabetul de tip 2.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img