7 octombrie 2022
17.2 C
București

UAIC este singura din România autorizată să organizeze, în regim bugetar, toate treptele învățământului preuniversitar

De citit...

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) este singura instituție de învățământ superior de stat din România autorizată să organizeze, în regim bugetar, toate treptele învățământului preuniversitar.

Tudorel Toader, rectorul UAIC, propune ca fiecare instituție de învățământ superior de stat să preia liceele de profil. El consideră că astfel creşte calitatea actului educaţional.

UAIC are autorizate să funcţioneze, în regim bugetar, toate treptele de învăţământ preuniversitar. Îi rog pe ceilalţi rectori şi pe ministrul Educaţiei să primească, spre analiză, propunerea ca prin noua Lege a educaţiei, universităţile de stat să preia liceele de profil, fapt care ar fi de natură să ridice nivelul calitativ al învăţământului preuniversitar”, a explicat Tudorel Toader.

Rectorul UAIC a declarat, pentru AGERPRES, că vor fi organizate cursurile pentru elevii de liceu atât pentru profilul matematică – informatică, cât şi pentru profil de ştiinţe sociale.

Am depus dosarul de autorizare la ARACIP. Ei au verificat universitatea, au constatat că au fost îndeplinite condiţiile, au făcut un raport în urma căruia ne-a fost eliberată autorizaţia provizorie de funcţionare. A rămas ca ministrul Educaţiei să emită ordinul care conferă putere juridică acestui act”, a mai spus Tudorel Toader.

În acest fel, UAIC are toate treptele de învăţământ preuniversitar. În octombrie 2003, a fost înfiinţată Grădiniţa Junior, iniţial scopul fiind de a veni în sprijinul cadrelor didactice, al cercetătorilor ştiinţifici şi specialiştilor din universitate. Ulterior, a fost luată decizia ca la această instituţie să înveţe şi alţi copii, prioritate având însă personalul universităţii. În 2007 a fost înfiinţată şi Şcoala primară Junior, în 2012 clasa pregătitoare, iar în 2021 Şcoala gimnazială Junior.

Acesta a fost obiectivul nostru, să avem grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu şi liceu. Toate în regim bugetar. Deocamdată funcţionăm cu câte două clase la fiecare nivel de pregătire, dar intenţionăm să le dezvoltăm”, a mai declarat Tudorel Toader.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: UAIC
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img