Home Educație Turul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

Turul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

Trebuie să învățăm să valorizăm resursele învățământului românesc.

Pentru a evidenția realizările instituției, reprezentanții Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) au propus un tur inedit al Campusului Agronomie – Herăstrău. Această propunere vine la puțin timp de la debutul anului universitar, un debut adaptat condițiilor speciale ale toamnei anului 2020, o toamnă în care „chiar și studenții noștri sunt nostalgici după timpurile „normale””, după cum spune prof. univ dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul USAMV Bucureşti.

USAMV Bucureşti oferă soluții pentru dezvoltarea agriculturii românești.

În acest tur, profesorii instituției de învățământ, oameni cu prestigioase cariere academice și ani de cercetare, au adus în prim-plan reușite ale studenților și doctoranzilor USAMV Bucureşti.

Problemele omenirii precum creșterea populației, modificarea suprafețelor cultivabile, sau a condițiilor de mediu, determină agronomii să caute soluții pentru adaptarea tehnologiilor și să intensifice activitatea de cercetare pentru a găsi răspunsul adecvat  noilor provocări. Este și scopul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București: să asigure studenților, masteranzilor, doctoranzilor cele mai bune condiții de pregătire pentru a avea capacitatea de a  face față situațiilor pe care le vor întâmpina în carieră”, a declarat prof. univ dr. Florin Stănică, Prorector al USAMV Bucureşti.

Asimina triloba, un fruct perfect adaptat climei de la noi cu gust și textură de banană.

Cu această ocazie, la Centrul de Cercetare HORTINVEST, au fost prezentare soiuri de fructe dezvoltate de echipe de cercetare din cadrul Facultății de Horticultură, hibrizi de kiwi, baby kiwi, curmal, curmal chinezesc, smochin. De asemenea, Laboratorul de Pomicultură Integrată a expus o varietate de fruct denumită „banana nordului” (Asimina triloba), un fruct perfect adaptat climei de la noi cu gust și textură de banană. Dacă este depozitat mai multă vreme în anumite condiții, fructul capătă o savoare de caramel.

Un vin „universitar”.

De remarcat că soiurile prezentate sunt adaptate climei noastre, mai mult decât atât, echipele de cercetare pot propune soiuri de pomi fructiferi pentru soluri nisipoase, soluri sărate sau cu dificultăți specifice și în felul acesta fermierii pot valorifica suprafețe cu probleme.

A fost prezentată o gamă de produse tribiotice obținute prin fermentarea polenului poliflor de un complex de microorganisme, un rezultat al cercetărilor efectuate de echipe mixte. Aceste produse, din categoria suplimentelor nutritive,  aduc un aport semnificativ în corectarea diferitelor deficiențe ale organismului uman.

Impresionante sunt rezultatele obținute prin exploatarea culturilor de Camelina (linișorul), o plantă cu valoare enegetică care poate fi cultivată pe terenuri degradate și din care se poate obține biocarburant. Tehnica și tehnologiile de cultivare și exploatare sunt disponibile.

Un produs perfect pentru cei care au anumite intoleranțe.

Un grup de studenți a obținut un desert vegetal pe care l-au denumit „No-Yo”. Au pornit punându-și problema valorificării pulpei de mere rezultate din obținerea sucurilor naturale și au obținut, folosind resurse exclusiv românești (alune de pădure, orz, mere), un produs pe care l-au patentat, pentru care au inclusiv tehnologia de poducere la scară industrială și pentru care caută acum finanțare.

De altfel, echipe de cercetare din diferitele compartimente ale univeristății sunt preocupate și pot oferi tehnologii, soiuri de plante pentru diferite probleme de mediu sau de productivitate cu care se condruntă fermierii.

Produse 100% românești.

În acest sens, PARCUL DENDROLOGIC, un spațiu feeric, inspirat și realizat de studenții Facultății de Îmbunătățiri Funciare și ai Facultății de Zootehnie prezintă sisteme de irigații inteligente, sisteme de îngrijire și comercializare piscicolă, amenajări  spectaculoase cu două luciuri de apă unite printr-un pârâu deservite de o pompa de irigații construită de studenți.

Stațiunile didactice și de cercetare Moara Domnească, Pietroasa, Istrița au și ele  rezultate spectaculoase în selecția soiurilor, desăvârșirea  tehnicilor și tehnologiilor  de cultivare a pomilor fructuiferi și a viței de vie numai dacă evidențiem vinurile comercializate sub numele „Pietroasa”,  care constituie singurul sortiment de vin produs de  o universitate.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Corina Gheorghe

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version