Veneţia va testa din 2024 o taxă de cinci euro care vizează turiştii care vin doar pentru o zi în Oraşul Dogilor. În acest moment orașul este victim a turismului de masa și riscă să fie plasat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial în pericol.
Consiliul municipal al Veneţiei a votat săptămâna acesta măsura care vizează impunerea unei taxe, obiectivul principal urmărit fiind acela de a descuraja vizitatorii de o zi care contribuie la aglomerarea oraşului celebru în întreaga lume pentru operele sale de artă, podurile şi canalele sale.
În 2024, această taxă plătibilă online va fi introdusă pentru maximum 30 de zile în care numărul de turişti este în mod tradiţional mai mare, în special în weekendurile cu punte din primăvară şi în perioada verii. Calendarul zilelor în cauză va fi publicat ulterior. Vor fi scutite de această taxă persoanele sub 14 ani şi turiştii care petrec cel puţin o noapte la faţa locului.
Unda verde pentru această măsură intrevine în momentul în care Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a recomandat la sfârşitul lui iulie să plaseze Serenissima pe lista patrimoniului mondial în pericol, considerând că Italia a luat până acum măsuri „insuficiente” pentru a combate deteriorarea sitului.
UNESCO a atras atenția că dezvoltarea continuă a Veneţiei, impactul schimbărilor climatice şi turismul de masă ameninţă să provoace modificări ireversibile ale valorii universale excepţionale a bunurilor. De asemenea, creșterea nivelului mării şi alte fenomene meteorologice extreme legate de încălzirea globală ameninţă integritatea sitului.
Veneţia, oras insular fondat în secolul al V-lea şi care a devenit o mare putere maritimă în secolul al X-lea, se întinde pe 118 insuliţe. Oraşul şi laguna sa au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1987.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei