23 septembrie 2023
19.2 C
București

Trendurile în fiscalitate. Ce recomandări au specialiștii pentru IMM-uri?

Specialiștii caracterizează anul care tocmai s-a încheiat ca fiind unul al fiscalității, cu mult focus pentru antreprenori în vederea înțelegerii noilor prevederi, a conformării și optimizării sarcinii fiscale. După această etapă intensă pentru mediul de afaceri, 2023 se anunță la fel încărcat, dar acum atenția se va muta pe o zonă care ține mai mult de organizarea internă a unui business astfel încât să fie alese soluțiile cele mai eficiente pentru companie.

Ioana Arsenie, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicația de raportare financiară și bugetare digitalizată pentru IMM-uri, face o analiză a principalelor sectoare către care ar trebui să se îndrepte atenția IMM-urilor. Din punctul său de vedere, optimizarea demersului de digitalizare reprezintă segmentul „fierbinte” al momentului.

Trebuie să observăm și să nu ignorăm un trend accentuat, respectiv transparența și raportarea analitică în timp real. Până la momentul implementării, deja au fost puse în practică noi exigențe de raportare, precum transmiterea automată zilnică a rapoartelor Z emise de casele de marcat, e-factura, e-transport, SAF-T 406, raportarea rambursurilor de către furnizorii de servicii poștale. Chiar dacă lucrurile nu se întâmplă deja la nivel global și se vor implementa în mai multe etape, este bine să cunoaștem că la un moment dat, nu foarte îndepărtat, toate operațiunile economice, materializate în tranzacții financiar-contabile, vor fi transferate în mod automat către serverele ANAF. ”, precizează expertul.

În acest context, trebuie avute în vedere mai multe implicații, pe care expertul le detaliază mai jos:

  1. Integrarea sistemelor în care se lucrează – este nevoie ca datele să fie în acelasi loc. În practică multe companii lucrează cu baze de date multiple, stocuri, facturare separat de contabilitate etc.
  2. Simplificarea proceselor și transpunerea lor corectă în fluxuri contabile. Specialiștii se așteaptă să vadă oamenii de business lucrând mai aproape și împreună cu departamentele financiar-contabile și să lucreze anticipativ, proiectând fiecare proces nou în cel mai potrivit și simplu mod posibil.
  3. Mai multă acuratețe în contabilitate și creșterea nevoilor de auditare în cadrul firmelor mici și mijlocii. Antreprenorii au nevoie de certificare suplimentară că raportările contabile și fiscale sunt corecte.

CITEȘTE ȘI: Ioana Arsenie: Evaluarea anuală, abordare financiară integrată. Check-list pentru antreprenori

Ne așteptăm ca în perioada următoare să aiba loc o reașezare a modului în care se realizează externalizarea serviciului financiar-contabil”, apreciază strategul financiar Trusted Advisor.

Ioana Arsenie oferă si amănunte, menționând că:

  • Firmele vor păstra in-house mai multe procese și tranzacții, chiar dacă nu au experți contabili și seniori
  • Se va investi pentru performanță și control prin sistemele financiar-contabile-de gestiune (ERP) utilizate
  • Se va externaliza mai mult zona de revizuire, închidere, cu accent prealabil pe definirea normelor de lucru, realizarea de proceduri de operare și training și consultanță permanentă.

În continuare, ne așteptăm ca transformarea să apară la nivelul ANAF, din faptul că verificările și solicitările de clarificare se vor desfășura pe bază de teste, la distanță, sub forma unui audit. Contribuabilii vor învăța să răspundă la aceste solicitări, în mod documentat și colaborativ. Va fi un salt de ambele părți și o simplificare, în final, după atâta conformare și implementări. De aceea, recomandăm ca IMM-urile să investească cu atenție în digitalizare, evitând sisteme și baze de date disparate și având în vedere atât aceste trenduri din fiscalitate, cât și principiile de guvernanță.”, punctează profesionistul în finanțe.

CITEȘTE ȘI: Companiile își calculează foarte atent bugetele. Extrabeneficiile sunt alese astfel încât să-și atingă obiectivele

Mai multe informații https://trustedadvisor.ro/ si  https://ioanaarsenie.ro/

Ioana Arsenie este profesionist în finanțe cu experiență de peste 20 de ani în roluri strategice, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiară și bugetare digitalizată pentru IMM-uri.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Trusted Advisor/ Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei