Home Actualitate Locale Traseu cicloturistic de peste 1.700 kilometri care va trece prin patru judeţe

Traseu cicloturistic de peste 1.700 kilometri care va trece prin patru judeţe

Pe un traseu de 1.729 de kilometri va fi construită o pistă de biciclete ce va străbate judeţele Hunedoara, Timiş, Arad şi Caraş-Severin. Obiectivul va fi realizat printr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile în valoare de 142,6 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Denumit „Cu bicicleta prin vest”, traseul cicloturistic va atinge principalele obiective culturale şi turistice din zonă. În judeţul Hunedoara pista de biciclete va avea 480 de kilometri şi  va trece prin 32 de localităţi.

Calculată la un cost mediu estimat de 82.500 de euro pentru fiecare kilometru de pistă de biciclete, suma alocată judeţului Hunedoara se ridică la aproximativ 39,6 milioane de euro din valoarea totală a proiectului, au precizat autorităţile judeţene.

Este primul proiect regional în care sunt partenere cele patru consilii judeţene din Regiunea Vest şi sunt convins că implementarea acestui proiect va duce la realizarea de noi proiecte care să contribuie la mai buna conectare, cunoaştere şi, implicit, dezvoltare a regiunii”, a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele CJ Hunedoara.

În judeţul Hunedoara traseul cicloturistic leagă principalele obiective de investiţii finanţate prin PNRR, axa pentru turism şi cultură, de unde Consiliul Judeţean a atras aproximativ 12 milioane de euro prin diverse proiecte.

Două dintre acestea se referă la fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, cu Terasa a X-a şi Drumul pavat, alte două obiective finanţate fiind prevăzute în capitala Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, intrarea în Forul lui Traian şi un muzeu la intrarea în sit.

Alte obiective de investiții sunt și amenajarea caselor tradiţionale din Ţinutul Pădurenilor în comunele Lelese şi Bunila, precum şi proiecte privind promovarea prin digitalizare a bisericii din lemn din comuna Lăpugiu de Jos, a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, castrele romane Micia şi Cigmău, dar şi Traseul gastronomiei tradiţionale hunedorene.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Exit mobile version