25 septembrie 2022
18.8 C
București

Tranzitarea Ungariei se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite

De citit...

Decizia Ungariei de a-și închide frontierele pentru străini, începând cu 1 septembrie, a provocat neliniște în rândul românilor veniți în concediu în țară și care ar trebui să se întoarcă în statele în care lucrează. Oamenii s-au panicat la gândul că nu li se va mai permite să tranziteze Ungaria.

Din fericire lucrurile nu stau așa, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dând asigurări că tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii ca și până acum. De altfel, oficialul roman a avut o convorbire telefonică cu omologul său de la Budapesta, Péter Szijjártó.

În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate. Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice”, menționează MAE, într-un comunicat.

Potrivit MAE, condiţii de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la următorul link: http://www.mae.ro/node/51934.

Ministerul reaminteşte că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiţii de tranzit pentru pasageri:

  •  durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore;
  • persoanele să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu COVID-19;
  • să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img