4 iunie 2023
16.4 C
București

Tradiţia Coborârii Junilor în cetate este reluată

Primăria Brașov anunță că duminică, 1 mai, este reluată tradiția Coborârii Junilor în cetate, după doi ani în care pandemia a împiedicat organizarea acestui eveniment.

Ca de obicei, Parada Junilor şi evenimentele din timpul Săptămânii Luminate sunt organizate de municipalitate în parteneriat cu Asociaţia „Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi”, care reprezintă toate cele şapte cete de juni, iar Consiliul Local a aprobat un buget de 225.000 lei pentru paradă şi aceste evenimente.

După Săptămâna Luminată, în Duminica Tomii, are loc, după doi ani de pauză, Parada Junilor, paradă care este susţinută cu drag de administraţie, care ne-a ajutat foarte mult. Vom fi un număr de 215 juni călare, pe acelaşi traseu care a fost an de an. Invităm toţi braşovenii,şi nu numai, să participe alături de noi şi să vină la Pietrele lui Solomon, să ciocnim un ou roşu şi să bem un pahar împreună”, a explicat Marius Gonţea, secretar al Asociaţiei Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.

Anul acesta, 215 călăreţi vor defila pe traseul deja consacrat: Piaţa Unirii – str. Mureşenilor – Prefectură – str. Republicii – Piaţa Sfatului – Poarta Şchei – Piaţa Unirii – Pietrele lui Solomon. Plecarea junilor din Piaţa Unirii se va face la ora 11,00, iar sosirea la Pietrele lui Solomon, unde junii vor descăleca şi se vor duce la locurile rânduite pentru fiecare ceată, pentru a petrece alături de prieteni şi de toţi cei care doresc.

Restricţiile de circulaţie, propuse spre aprobare Comisiei de circulaţie, sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi.

Începând cu ora 7.30, pe tot parcursul zilei – va fi blocat accesul auto spre Pietrele lui Solomon, din Piaţa Unirii.

Riveranilor li se va permite accesul între Piaţa Unirii şi str. Podul Creţului până la ora 10.00 şi după ora 14.00; ora 10.00 – va fi blocat accesul auto spre Piaţa Unirii – în dreptul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie (Maternitate); Şirul Gheorghe Dima, str. Constantin Brâncoveanu str. Prundului şi str. C-tin Lacea vor fi închise; ora 10.30 – va fi blocat accesul auto pe str. Mureşenilor; ora 11.15 – accesul auto pe b-dul Eroilor va fi închis. Secvenţial, traficul va fi redeschis pe măsură ce coloanele de juni vor trece pe fiecare stradă.

Și RATBV va avea modificări de trasee şi orare în ziua de duminică, adaptate paradei şi condiţiilor de trafic.

Astfel:
  • autobuzele de pe linia 50, pe sensul de deplasare spre Pietrele lui Solomon, vor întoarce în capătul de linie Pe Tocile;
  • de la orele 09.30 și până la orele 10.30, autobuzele de pe liniile 50, 51 și 52, pe sensul de deplasare spre Tocile, vor întoarce la Poarta Schei;
  • începând cu orele 10.30, circulația autobuzelor pe linia 50 este suspendată până la reluarea circulației rutiere în zona Pe Tocile;
  • între orele 10.30 și, aproximativ, 13.00, circulația autobuzelor de pe liniile 1, 2, 2B, 4, 6, 16, 17, 31, 34, 36, 41, 51 și 52 se va face, pe sensul de deplasare spre Livada Poștei, cu întoarcere pe strada Vlad Țepeș. RATBV S.A. va înființa o stație temporară pentru aceste linii în capătul străzii Vlad Țepeș, care să înlocuiască stația Teatrul Dramatic.
  • între orele 10.30 și 13.00, autobuzele de pe linia 5, pe sensul de deplasare Stadion Municipal – Roman, vor circula pe ruta Stadion Municipal – Stadion Tineretului – Bulevardul Griviței – Strada 13 Decembrie – Strada Castanilor, iar apoi pe traseul obișnuit.
Alte modificări ale traseelor pot interveni pentru scurt timp în urma măsurilor operative luate de Poliția Rutieră. RATBV S.A. va lua toate măsurile, ca după ora 13.00, să se revină în cel mai scurt timp posibil la circulația după orarele și traseele obișnuite unei zile de duminică.
Este absolut normal pentru administraţia braşoveană să fie partener în cel mai important eveniment pentru tradiţiile din zona Şchei – parada Junilor, finalul Săptămânii Luminate, de Duminica Tomii. Aşteptăm şi invităm toţi braşovenii şi toţi vizitatorii Braşovului să fie parte din acest eveniment minunat, după doi ani de zile în care am visat că vom putea să îl organizăm din nou. Va fi cu siguranţă un eveniment reuşit. Sperăm şi bunul Dumnezeu să ne dea vreme bună, astfel încât să ne putem bucura cu toţii în aer liber şi apelul către braşoveni şi către toţi participanţii la eveniment este să colaboreze astfel încât să păstrăm frumuseţea locului dintre Chetri, să rămână un cadru natural pentru recreere şi pentru petrecerea timpului liber. În sensul acesta am făcut şi noi toate eforturile necesare alocând şi infrastructura pentru colectarea deşeurilor şi toaletele publice şi tot ceea ce ţine de amenajarea zonei. De asemenea, tuturor participanţilor le transmit apelul de a folosi transportul public către centrul oraşului şi, după aceea, mersul pe jos, pentru că dimensiunea evenimentului, zecile de mii de participanţi, fac imposibilă circulaţia cu autoturismul mai sus de Piaţa Unirii”, a spus primarul Allen Coliban.
Edilul Brașovului a făcut un apel către toţi participanţii, braşoveni sau turişti, de a veni în costume tradiţionale, ori de a purta măcar un element care să facă trimitere la portul tradiţional.
Tradiţia cu Parada Junilor este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Braşovului, care dă identitate zonei şi care este unic în ţară, nu numai pentru simbolistica sa, ci şi pentru amploarea pe care o are.
Autor: Bella Steriadis
Foto: Primăria Brașov
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei