7 octombrie 2022
17.2 C
București

Tony Murphy a fost ales președinte al Curții de Conturi Europene

De citit...

Membrii Curții de Conturi Europene l-au ales marți pe Tony Murphy în funcția de președinte al Curții, pentru un mandat de trei ani, reînnoibil.

Tony Murphy, cetățean irlandez, își va asuma în mod oficial noua funcție la 1 octombrie 2022, devenind astfel al 12-lea președinte al Curții de Conturi Europene. Acesta îi succedă lui Klaus-Heiner Lehne, care ocupă funcția de președinte al Curții din octombrie 2016.

Președintele Curții de Conturi Europene este ales de membrii Curții din rândul acestora, pentru a-și asuma rolul de primus inter pares (primul între egali) pentru o perioadă reînnoibilă de trei ani. Președintele este responsabil de strategia instituției, de programare și de gestionarea performanței, de comunicare și de relația cu mass-media, de chestiunile juridice și de auditul intern și reprezintă instituția în relațiile sale externe.

Curtea este auditorul extern independent al Uniunii Europene. Rapoartele și avizele sale reprezintă o verigă esențială a lanțului de asigurare a răspunderii pentru gestiunea finanțelor UE, ele fiind utilizate pentru a garanta faptul că cei responsabili de implementarea politicilor și a programelor UE – Comisia, alte instituții și organe ale UE și guvernele statelor membre – dau seamă pentru actul de gestiune.

Curtea avertizează cu privire la riscurile existente, oferă asigurare, semnalează existența atât a deficiențelor, cât și a bunelor practici și formulează recomandări adresate factorilor de decizie și organelor legislative cu privire la modul în care se poate îmbunătăți gestionarea politicilor și a programelor Uniunii.

Autor: Victoria Preda
Foto: Curetea de Conturi Europene
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img