Home Actualitate Locale Timișoara: Fonduri PNNR pentru Traseul Muzeal al Revoluției din 1989

Timișoara: Fonduri PNNR pentru Traseul Muzeal al Revoluției din 1989

Traseul Revoluției din 1989 din Timișoara va fi adus la realitatea zilelor noastre printr-un proiect de realitate augmentată.

Realizat printr-un contract în valoare de 4,5 milioane de euro (22,3 milioane de lei), proiectul este finanțat din fonduri PNRR și are în vedere o serie de investiții urbanistice pentru obiective emblematice pentru evenimentele din 1989: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor și Calea Martirilor.

De asemenea, va putea fi readusă la „viață” atmosfera acelor zile, cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și realitate virtuală, oferind turiștilor și timișorenilor posibilitatea să retrăiască atmosfera acelor vremuri.

Prin utilizarea tehnologiei IT, patrimoniul cultural al orașului va fi valorificat din punct de vedere turistic. Prin acest proiect se vor realiza o semnalistică modernă, o aplicație dedicată vizitatorilor și digitalizarea locațiilor incluse în traseu.

Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a eficientiza accesul la acest  spațiu, prin iluminat public diferențiat, marcaj tactic, semnale sonore și borduri tăiate la nivelul carosabilului. Mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile.

Specificul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental.

Contractul de finanțare pentru proiectul de investiții „Memorialul (Traseul) Revoluției din 1989 în Timișoara” a fost semnat de către viceprimarul Ruben Lațcău într-un eveniment organizat la București de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Mă bucur că de azi avem finanțarea asigurată pentru un proiect-simbol pentru Timișoara: Traseul Revoluției. Păstrăm memoria vie a celui mai important moment din istoria noastră contemporană, cel care ne-a deschis drumul spre libertate, democrație și apartenența la familia europeană. Evenimente, emoții, oameni și mesajul lui Decembrie 1989 vor fi din nou prezente pe străzile Timișoarei, prin acest proiect unic de păstrare și punere în valoare a istoriei noastre. Este datoria noastră să ne asigurăm că generațiile prezente și viitoare nu vor uita”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Acesta este al doilea contract de finanțare prin fonduri PNRR semnat de Primăria Municipiului Timișoara.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Exit mobile version