2 decembrie 2023
13.9 C
București

Superstarul internațional Ragnar Kjartansson vine în premieră la București

Numit de Washington Post un superstar al artei contemporane și aflat pe locul 1 în topul The Guardian al celor mai bune lucrări de artă ale secolului, cu instalația video „The Visitors”, celebrul artist Ragnar Kjartansson vine la București pe 18 martie pentru a susține un artist talk și a prezenta una dintre cele mai incitante lucrări video din portofoliul său – „Bliss” (2020).

Proiecția video a lucrării Bliss se va desfășura în Sala Mare a ARCUB. Aceasta va rula în intervalul orar 11.00 – 23.00 pe data de 18 martie fără întrerupere, complet aliniată performance-ului inițial live, care a fost pentru interpreții vocali și orchestră un maraton rezilient cu o durată de 12 ore și care a avut loc prima dată la New York, în 2011.

Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat în foaierul ARCUB de la ora 17:00 la o sesiune de artist talk, unde va dezvălui publicului poveștile din spatele lucrărilor sale și la vizionarea proiecției lucrării – fie pentru 12 minute sau 12 ore, așa cum vor alege. Vizitatorii sunt încurajați să revină în timpul proiecției, pentru a vedea cum performance-ul de lungă durată înregistrat în video se transformă pe parcurs.

Lucrarea video Bliss este o capodoperă bazată pe performance-ul omonim al lui Kjartansson și reprezintă o punere în scenă a ariei de final din Nunta lui Figaro, compusă de Wolfgang Amadeus Mozart.

Lucrarea video replică opulența unei producții de operă tradiționale, cu orchestră, decoruri fastuoase, costume rococo și este prezentată de un ansamblu de interpreți vocali  – printre care și artistul însuși. Ei interpretează aceeași arie cu durata de trei minute, consecutiv, timp de 12 ore.

Ca rezultat al acestei forme extreme de repetiție, aria se metamorfozează, pornind, la început, de la o manieră elegantă de interpretare, spre stilul ironic, apoi extatic. În cele din urmă, ea revine la delicatețea originală, dar rămâne încărcată de greutatea emoțională și fizică a unei interpretări de 12 ore fără întrerupere.

Autor: Filip Denis
Foto: ARCUB

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei