26 martie 2023
19.3 C
București

Știați că… plantele pot influența comportamentul pisicilor

Știați că… plantele pot influența comportamentul pisicilor? Probabil că v-ați amuzat să vedeți pisici jucându-se mai energic în iarbă: se rostogolesc, sar, îmbrățișează cu lăbuțele dinainte câte un fir cu o  mică inflorescență în vârf, se liniștesc un moment, după care o iau de la capăt…

Pisicile (deși nu toate) au această reacție când găsesc pe peluză o plantă denumită Nepeta cataria (Menta pisicii, iarba mâței, Cătșunică) o plantă meliferă din familia Labiatae, aceeași din care face parte și menta.

Substanța chimică responsabilă pentru fericirea pisicilor este nepetalactona. Dar, ca să o  poată influența, trebuie să atragă atenția unei pisici. Face acest lucru imitând mirosul hormonilor sexuali ai felinelor. (S-au observat modificări de comportament în prezența acestei plante și la felinele mari).

Specialiștii au  emis teorii privind acest fenomen: efectul  plantei pare să aibă legătură cu receptorii opioizi.  În contact cu planta, pisicile par să halucineze: pare că urmăresc o pradă invizibilă, se joacă cu parteneri invizibili și privesc cu atenție lucrurile pe care noi nu le putem vedea (deși, desigur, uneori, chiar fără acestă plantă  pisicile par să privească cu atenție lucruri invizibile pentru stăpânii lor).

Totuși unii specialiști spun că ipoteza potrivit căreia menta pisicii are un efect halucinogen asupra felinelor este doar o  speculație.

Pisicile au un simț foarte dezvoltat și nu stau foarte mult în preajma acestor plante… Dacă  se expun prea tare li se „defectează” capacitatea de a o detecta și atunci nu reacționează din nou pentru o vreme.

Planta conține uleiuri eterice,  din ea se extrage esența de Nepeta folosită în parfumerie.

În medicina tradițională românească, în ținutul Năsăudului, se utiliza ceaiul din tulpinile florifere pentru combaterea tusei și transpirației abundente. Cu o cataplasmă din planta pisată amestecată cu grăsime aplicată pe abdomenul copiilor se calmau efectele dizenteriei.  Spălăturile cu decoctul plantei calmau durerile de cap. De asemenea, ceaiul din frunze era recomandat în suferințele neuropsihice.

Este utilizată și ca arbust decorativ, pasionaţii de grădinărit includ deseori cătuşnica printre florile cultivate  și pentru a evita folosirea insecticidelor.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Arhiva Ordinea zilei

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei