27 septembrie 2022
18.1 C
București

Stele căzătoare, vizibile cu ochiul liber până pe 17 decembrie

De citit...

Pasionații de astronomie se pot bucura în această perioadă de șansa de a vedea cu ochiul liber stele căzătoare. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță că vizibilitatea maximă este atinsă în noaptea de 13 spre 14 decembrie, dar stele căzătoare vor putea fi observate, fără un instrument astronomic, până pe data de 17 decembrie.

Dacă credeaţi că stelele căzătoare vă vor lăsa în pace în această iarna, v-aţi înşelat. În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4 – 17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc ‘Geminide”, explică experții Observatorului Astronomic.

Specialiștii mai spun că meteorii Geminide sunt mai lenţi şi foarte luminoşi. „Vor apărea ‘bolizi’ (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer”, punctează astronomii.

Maximul curentului pentru ţara noastră se va înregistra pe 14 decembrie, la ora 3 dimineaţa. „Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului. Putem observa şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, şanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii până dimineaţa în amândouă serile. În timpul maximului se pot vedea cel mult 120 de stele căzătoare pe oră, din afara oraşelor mari„, adaugă reprezentanții Observatorului Astronomic.

Pentru a vedea stelele căzătoare nu trebuie privit într-o direcţie anume. „Cu cât vă uitaţi mai mult, cu atât veţi vedea mai multe. Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit. După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord”, ne învață experții Observatorului Astronomic.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” Facebook

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img