8 august 2022
32 C
București

AL ZECELEA OM, de Graham Greene

De citit...

Continuăm seria recomandărilor de carte, propunerea de astăzi fiind Al zecelea om, roman semnat de Graham Greene, în care războiul este văzut dintr-un alt unghi, fiind expus prin ochii unui prizonier. Nu vă așteptați să citiți un roman obișnuit despre război și consecintele sale. Este o carte în care natura umană este fin analizată, fiind redată cititorului în cele mai profunde aspecte ale sale.

Chiar Graham Greene ține să ne pună în temă, spunându-ne că „natura umană nu funcționează în alb și negru, ci în gri și negru”.

Romanul este structurat în patru părți, iar cartea debutează prezentându-l pe Jean-Louis Chavel, personajul principal, într-o închisoare nazistă din Paris. Nu este singur într-o celulă, ci stă alături de alți 27 de prizonieri proveniți din diferite medii sociale. Un ordin dat de Hitler va declanșa un veritabil maraton pentru viață. Toate lagărele de prizonieri sunt informate că trebuie executați oameni pentru a da o lecție celor care se opun sistemului. Soldatul care se ocupă de “trierea” celor care trebuie trimiși la moarte, în închisoarea în care este Chavel, îi lasă pe prizonieri să decidă cine va fi executat a doua zi. Din acest punct se dezvoltă un adevărat val de frică printre prizonieri, iar cititorul va asista la un fel de loterie a morții.

Chavel trage unul dintre biletelele care îl condamnă la execuție, iar, de frica morții, caută soluții salvatoare. Averea nu mai are nicio valoare acum, scriitorul arătându-ne brutal că în fața morții toți oamenii sunt egali. Avocatul Jean-Louis Chavel își cedează numele și averea pentru viață.

Romanul urmărește în celelalte părți evoluția personajului scăpat din închisoarea nazistă. Iar loteria morții continuă.

Într-o cronică despre opera scriitorului Graham Greene, prezentată de People, se preciza că „dacă ar fi trăit să vadă cel de al Doilea Război Mondial, Edgar Allan Poe ar fi scris o astfel de carte. O intrigă palpitantă, care abordează chestiuni morale majore într-o notă minoră, așa cum se întâmplă de obicei în povestiri.Și totuși, Al zecelea om ne intrigă pentru că pune întrebări dificile despre responsabilitate, curaj, vinovăție și iubire, despre opțiunile posibile atunci când ne confruntăm cu răul absurd, despre virtutea care apare întotdeauna când te aștepți mai puțin, nu pe drumul mare, ci pe căi lăturalnice„.

Al zecelea om este o carte scrisă într-o manieră extraordinară. Cititorului îi este oferită șansa de a vizualiza atmosfera vremurilor crunte din perioada războiului. În același timp, trăiește drama personajului principal, simțind aproape fizic durerea psihică pe care o simte și Chavel. Faptul că inițial povestea autorului Graham Greene a fost scrisă pentru o ecanizare cinematografică și-a pus amprenta asupra cărții de mai târziu, imaginea jucând un rol major în mesajul transmis cititorului.

Cartea este oferită de Litera.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Litera/ Pixabay.com

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care este cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România?

Cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România se ridică la suma 530 miloane de euro și a fost realizată de OMV...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img