27 septembrie 2022
18.1 C
București

Spectacol zgomotos. După 17 ani de hibernare, cicadele periodice din estul Statelor Unite se pregătesc să iasă la suprafață. VIDEO

De citit...

Americanii din estul Statelor Unite vor avea o lună mai foarte zgomotoasă din cauza faptului că uriașele roiuri de cicade periodice se pregătesc să iasă la suprafață. Fenomenul denumit Brood X (Puietul X) are loc o dată la 17 ani.

După un ciclu lung petrecut în subteran, miliarde de nimfe de cicadă, care au supravieţuit hrănindu-se cu seva din rădăcinile copacilor timp de 17 ani, ies la lumină. Insectele se vor târî la suprafaţă din subteran, vor trece printr-un proces de năpârlire şi vor începe să caute hrană şi parteneri pentru împerechere.

Evenimentul va avea loc după ce temperatura din sol creşte până la o anumită valoare odată cu sosirea primăverii. Jessica Ware, curator asociat şi specialistă în zoologia nevertebratelor în cadrul Muzeului American de Istorie Naturală din New York, estimează că spectacolul zgomotos al cicadelor periodice va debuta în jurul datei de 13 mai.

Masculii de cicadă scot un sunet puternic, asemănător unui ciripit, emis prin vibraţiile unei membrane localizate pe abdomen.

Este asemenea unui dans, masculii demonstrează că se pot face auziţi pe cât de tare şi de îndelung posibil, ceea ce înseamnă că probabil sunt o pereche bună. Femelele ascultă. Sunetul e suficient de puternic? E suficient de prelung?… este un fel de dans acustic complex”, explică specialistul.

Cicadele sunt niște insecte care seamănă cu lăcustele și trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Cicadele periodice sunt o specie diferită de cicadele anuale, care pot fi auzite în serile de vară după apusul soarelui. Ware a dezvăluit că oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate motivul pentru care cicadele periodice au dezvoltat un ciclu de viaţă atât de lung, dar, cel mai probabil, este vorba despre un mecanism de apărare.

Insectele sunt inofensive, iar ieşirea lor la suprafaţă oferă hrană pentru păsări, animale şi alte insecte.

Este foarte interesant când ne gândim la ieşirea la suprafaţă a Brood X, întrucât ultima dată când fenomenul s-a produs ne aflam în anul 2004. Dacă stai să te gândeşti, multe lucruri s-au întâmplat în ultimii 17 ani”, nuanțează Jessica Ware.

Cicadele periodice sunt unele dintre cele mai longevive insecte de pe Pământ. Ele ies în roiuri de milioane şi acaparează, adesea, copacii şi câmpurile – determinând pe unii să creadă că acestea sunt lăcustele biblice. Specialiștii au stabilit că există două tipuri de cicade periodice, în funcție de ciclul de viață de 13, respective 17 ani.

În rândul cercetătorilor, există convingerea că ciclurile lor de viaţă în număr prim (13 şi 17) oferă, de asemenea, un anumit nivel de protecţie. După cum se ştie, nu există nici un prădător care să fi evoluat în mod special pentru a vâna cicada periodică. Ciclurile lor de viaţă sunt pur şi simplu prea neregulate pentru ca orice creatură să depindă de ele ca sursă de hrană.

Autor: Bella Steriadis
Foto/video: Youtube
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img