4 iulie 2022
36.5 C
București

Sonda Solar Orbiter a surprins imagini cu un „arici” solar. VIDEO

De citit...

Sonda Solar Orbiter a susprins imagini spectaculoase cu erupţii solare puternice, cu polii solari, dar şi cu un bizar „arici” solar.

Sonda s-a aflat pe 26 martie la cea mai mică distanţă faţă de Soare, punct denumit periheliu, pe orbita lui Mercur, la o treime din distanţa dintre Soare şi Terra.

Cu această ocazie au fost surprinse o serie de imagini „într-adevăr uimitoare”, așa cum le descrie David Berghmans, de la Royal Observatory din Belgia, cercetător principal al telescopului cu ultraviolete Extreme Ultraviolet Imager (EUI).

Una dintre ele a fost botezată „ariciul”’. Imaginea în cauză captează 25.000 de kilometri de pe suprafaţa Soarelui şi înfăţişează o mulţime de ţepi de gaz fierbinte şi mai rece, care se întind în toate direcţiile.

Pentru a înţelege semnificaţia imaginii, echipa EUI trebuie să caute printre observaţiile solare realizate în trecut de alte misiuni pentru a vedea dacă a mai fost captată anterior vreo imagine similară.

În timpul periheliului, sonda a fost afectată de numeroase erupţii solare, oferind o perspectivă în timp real a unei prognoze meteorologice spaţiale.

Imaginile şi înregistrările sunt incredibil de interesante; cela mai apropiate de Soare de până acum, când Solar Orbiter a trecut la cea mai mică distanţă de Soare până acum. Am primit deja câteva informaţii fascinante de la instrumentele ştiinţifice de la bordul acestei sonde de construcţie britanică care ne ajută să aprofundăm felul în care fenomenele naturale de la suprafaţa Soarelui contribuie la vremea în spaţiu. Aflăm lucruri noi nu doar din imaginile pe care Solar Orbiter le trimite, ci şi din felul cum ‘resimte’ apropierea faţă de Soare, inclusiv efectul exploziilor solare şi al unei expulzări recente de masă coronală”, a comentat Caroline Harper, directoarea departamentului de ştiinţă spaţială din cadrul Agenţiei spaţiale a Marii Britanii.

La bordul Solar Orbiter se află 10 instrumente ştiinţifice – nouă sunt administrate de statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene, iar unul de către NASA – toate conlucrând pentru a oferi imagini fără precedent ale Soarelui.

Principalul obiectiv ştiinţific al sondei este de a explora conexiunea dintre Soare şi heliosferă – o „bulă” extinsă de spaţiu care înconjoară sistemul nostru solar, scrie AGERPRES.

Heliosfera este formată din particule încărcate electric, majoritatea emise de Soare prin vântul solar.

Mişcarea acestor particule, precum şi câmpurile magnetice asociate determină vremea în spaţiu.

Următorul moment de periheliu – la o distanţă şi mai mică de Soare – se va produce pe 13 octombrie la o distanţă de 0,29 ori din distanţa Terra-Soare.

Înaintea acestui moment însă, pe 4 septembrie, sonda va efectua al treilea survol pe lângă planeta Venus.

Autor: Mihai Colț
Foto/ video: www.esa.int
- Publicitate -spot_img