Serviciul SOLVIT este un mecanism creat și coordonat de Comisia Europeană în domeniul Pieței interne, care încearcă să identifice soluții la unele probleme transfrontaliere ce pot apărea între un cetățean sau o întreprindere, pe de o parte, și o autoritate publică, pe de altă parte, în cazul în care legislația UE aferentă pieței interne a fost aplicată în mod necorespunzător sau a fost omisă.
Piața internă a Uniunii Europene implică un set de reguli pentru asigurarea liberei circulații a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor și oferă cetățenilor și întreprinderilor numeroase oportunități: schimbarea reședinței într-o altă țară din Uniunea Europeană, pentru a studia, lucra sau, la pensionare – pentru a trăi într-un anumit loc, sau extinderea afacerii prin comercializarea produselor sau serviciilor într-un alt stat membru etc.
În general, regulile Pieței interne a Uniunii Europene sunt corect aplicate, însă uneori pot fi comise și erori. De exemplu, să presupunem că ar apărea probleme legate de obținerea unui permis de ședere, recunoașterea calificării profesionale sau înregistrarea unui autovehicul.
Cauzele apariției erorilor sunt multiple (ex. lipsa de informații privind drepturile cetățenilor în Uniunea Europeană, diferențele dintre procedurile administrative din statele membre etc.).
Funcționarea SOLVIT
În fiecare stat membru al Uniunii Europene, precum și în statele din Spațiul Economic European (SEE), există câte un centru SOLVIT în cadrul administrațiilor naționale, la care se adaugă echipa coordonatoare a Comisiei Europene.
SOLVIT funcționează la nivel european din anul 2002, iar în România din anul 2007, în cadrul instituției coordonatoare în domeniul afacerilor europene (în prezent Ministerul Afacerilor Externe).
Implicarea Centrelor SOLVIT în rezolvarea plângerilor cetățenilor și întreprinderilor presupune identificarea regulilor UE incidente fiecărei situații semnalate și depunerea de diligențe pe lângă autoritățile naționale competente să soluționeze respectivele plângeri, într-un termen de 10 săptămâni.
Serviciul SOLVIT este gratuit.
Domenii aflate în sfera SOLVIT (exemple):
Cetățeni:
-
- Recunoașterea calificărilor profesionale
- Accesul la educație
- Permise de ședere
- Drepturile la vot
- Securitatea socială
- Dreptul de ocupare a unui loc de muncă
- Permisele de conducere
- Înregistrarea vehiculelor cu motor
- Controlul de frontieră
Întreprinderi:
- Accesul pe piață al produselor
- Accesul pe piață al serviciilor
- Achizițiile publice
- Impozitarea
- Libera circulație a capitalurilor și a plăților
- Recunoașterea reciprocă a mărfurilor
În ceea ce privește recunoașterea reciprocă a mărfurilor, Regulamentul (UE) 2019/515 privind recunoașterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru (Regulamentul) menționează opțiunea de care dispune un operator economic de a se adresa SOLVIT în situația în care este afectat de o decizie administrativă prin care se restricționează accesul unor mărfuri comercializate în mod legal într-un stat membru UE sau SEE.
Centrul SOLVIT poate solicita Comisiei Europene să evalueze dacă decizia administrativă contestată este compatibilă cu principiul recunoașterii reciproce și cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 2019/515.
Comisia Europeană emite un aviz care contribuie la soluționarea cazului. Acesta va fi notificat SOLVIT, operatorului economic în cauză și autorităților competente relevante.
Mai multe informații despre Regulament și despre rolul SOLVIT pot fi găsite la pagina Comisiei Europene dedicată întreprinderilor, precum și în cadrul prezentării generale a Regulamentului.
În România, Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului este punct de informare despre produs pentru Regulamentul (UE) nr. 2019/515.
IMPORTANT de reținut:
- SOLVIT este un mecanism informal și amiabil, iar Centrul SOLVIT România nu are competența de a rezolva nemijlocit cazurile de aplicare incorectă a normelor UE și nu dispune de pârghii pentru a impune autorităților naționale competente o anumită soluție. Intervenția SOLVIT este bazată pe cooperarea loială între instituții, dar decizia aparține autorităților naționale competente în fiecare domeniu în parte. Centrele SOLVIT au o obligație de mijloace, iar nu de rezultat, în ceea ce privește problematica supusă analizei.
- Petenții SOLVIT sunt încurajați, între altele, să utilizeze orice măsură de contestare administrativă, chiar în paralel cu procedura SOLVIT.
- Transmiterea unei plângeri către SOLVIT nu suspendă termenele pentru introducerea unei acțiuni judiciare.
- Cazurile SOLVIT pot fi închise cu soluția ”clarificare”, în situația în care nu s-a identificat o încălcare a legislației UE, sau pot fi închise ca nesoluționate dacă prin activitatea centrelor SOLVIT nu s-a reușit atingerea unui rezultat conform dreptului Uniunii.
- SOLVIT nu este o rețea de informare sau consultanță juridică.
- SOLVIT nu are în competență problemele orizontale între întreprinderi sau între consumatori și întreprinderi, și nici plângerile privind instituțiile UE. Intervenția sa informală se referă la încălcările, de către unele autorități naționale, ale legislației UE aferente Pieței interne, în context transfrontalier, care nu fac obiectul unei acțiuni sau decizii judiciare.
- Termenul de gestionare a cazurilor SOLVIT este de zece (10) săptămâni, de la data acceptării lor. Acest termen poate fi extins dacă este necesar pentru derularea cooperării dintre centrele SOLVIT – pe de o parte sau dintre acestea și autoritățile publice naționale competente – pe de altă parte.
Persoanele interesate pot contacta SOLVIT prin intermediulTELVERDE SOLVIT 0800 672 507(număr apelabil din orice rețea națională) sau la tel. +40374300270(număr apelabil din străinătate, de luni până vineri în intervalul orar 9.00 – 16.00).
Cum funcționează SOLVIT
SOLVIT pentru persoane fizice
SOLVIT pentru întreprinderi
Autor: Bella Steriadis
Foto: Ordinea Zilei