Home Life Știință Soluții eficiente din punct de vedere energetic: Oamenii de știință au inventat...

Soluții eficiente din punct de vedere energetic: Oamenii de știință au inventat cărămizile din deșeuri de sticlă

Echipa prof. Robert lucrează cu parteneri pentru a testa rezistența cărămizilor.

Oamenii de știință caută soluții pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Luând în calcul modelul ferestrelor de sticlă cu geam dublu văzute ca o măsură utilă, chiar dacă costisitoare, pentru izolarea locuințelor și a reducerea facturilor de energie, cercetătorii au dezvoltat o modalitate de a introduce proprietăți similare cărămizilor.

Cercetătorii din Melbourne au conceput cărămizi de lut care conțin 15% praf de sticlă reciclat, care altfel ar fi fost nereciclabil, ca parte a procesului de ardere a cărămizilor, arată revista Australiană Cosmos.

Testele de laborator efectuate de echipa de la Universitatea RMIT au descoperit că rezistența la compresiune a acestor cărămizi a fost similară și posibil ușor mai bună decât cărămizile de control din argilă.

În cadrul experimentului, au fost testate materiale având diferite compoziții de deșeuri de sticlă. Un număr de 100 de cărămizi experimentale au fost arse la aproximativ 1000°C. Prin înlocuirea a 15% din greutate a argilei cu sticla s-au obținut caramizi de calitate superioară. Rezultatele lor sunt publicate în revista Case Studies in Construction Materials.

Carămizile conțin 15% praf de sticlă reciclat
Carămizile conțin 15% praf de sticlă reciclat

Cărămizile compozite din deșeuri de sticlă au o rezistență structurală și proprietăți de izolare mai bune.

Este nevoie de aproximativ 20% mai puțină energie în comparație cu fabricarea cărămizii standard. Când vine vorba despre construirea casei, beneficiul vine pentru ocupanți datorită caracteristicilor termice îmbunătățite ale acestor cărămizi – ar putea fi o economie de aproximativ 5% la facturile de energie.” spune  profesorul Dilan Robert, cel care a condus echipa de cercetare.

Cărămizile de sticlă au fost obținute în parteneriat cu compania australiană de reciclare Visy.

Bucăți de sol argiloase au fost uscate, zdrobite și cernute, apoi amestecate cu cenușa folosită și la fabricarea cimentului. Amestecul obținut a fost compactat, ars și uscat într-un eșantion final.

Aplicațiile pentru utilizarea sa în zidărie sunt și ele semnificative. Echipa profesorului Robert susține că produsul poate fi modificat în continuare pentru a introduce schimbări de culoare. Dilan Robert mai susține că cercetătorii RMIT pot face cărămida cu 20-30% mai ușoară.

Acest lucru poate ajuta în timpul transportului cu energia necesară pentru transportul cărămizilor”, spune cercetătorul.

În plus, el are în vedere o oportunitate de a reduce cererea de materiale de construcție din cărămidă convențională, reutilizând în același timp deșeurile inutilizabile pentru materiale de construcție.

Echipa lui Robert lucrează cu parteneri pentru a le testa compoziția în fabricile lor de producție. Ei își concentrează, de asemenea, cercetările asupra modalităților de a îmbunătăți în continuare profilul de durabilitate al cărămizilor, inclusiv utilizarea de enzime și cenușă arsă pentru a stabiliza argila compozită, ceea ce ar putea reduce temperaturile necesare – și energia necesară – pentru a funcționa cuptoarele de fabricare a cărămizilor.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: RMIT University
Exit mobile version