17 iunie 2025
24.4 C
București

SJU Buzău are compartiment de neurochirurgie și se pregătește să deschidă o sală de operații în care vor lucra trei medici

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău face un pas important în dezvoltarea sa, pregătindu-se să înființeze o sală de operaţii pentru neurochirurgie, în cadrul căreia vor lucra trei medici. Unul dintre ei este un specialist cu o experiență de peste 25 de ani, care se transferă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Anul trecut a prins contur un proiect foarte important pentru sistemul medical buzoian, fiind puse bazele unui compartiment de neurochirurgie. De curând, acesta și-a început activitatea, datorită faptului că SJU Buzău a reușit să angajeze doi specialiști tineri.

Este vorba despre dr. Ana Maria Ene, medic specialist neurochirurg, o tânără născută în Buzău care a efectuat rezidențiatul la Spitalul Universitar și a dorit să profeseze la Buzău, și dr. Ștefan Rotărescu Anișor, tot buzoian, medic specialist care a efectuat rezidențiatul la un spital din București.

Cei doi medici oferă consultații de specialitate pacienților care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe, însă, din luna septembrie, vor intra și în sala de operație. Spațiul în care funcționează noul compartiment este în curs de amenajare și va fi gata în toamnă, când la Spitalul Județean de Urgență este așteptat să mai vină încă un specialist, un medic primar neurochirurg care, în prezent, lucrează la Spitalul Universitar din Capitală.

Compartimentul de Neurochirurgie a fost visul meu imediat după ce am venit la Spitalul Județean, pentru a preîntâmpina multe probleme, pentru a veni în sprijinul pacienților care, de fiecare dată, erau nevoiți să aștepte intervale de timp destul de mari pentru a fi transferați sau doar pentru un consult. Înființarea unei secții de Neurochirurgie la Buzău reprezintă o necesitate și o mare realizare pentru buzoieni și pentru Spitalul Județean, în condițiile în care aici ajung victimele accidentelor rutiere, care au nevoie de intervenții în regim de urgență, în contextul în care pe DN 2 E85, care tranzitează județul, se petrec frecvent astfel de eveniment”, a declarat managerul SJU, Claudiu Damian.

Odată cu înființarea unui compartiment de neurochirurgie s-a decis punerea la punct a unei săli de operaţii care va funcționa începând din luna septembrie.

Suntem în stadiul în care am început amenajările pentru a face o sală de operaţie pentru Neurochirurgie, la acest moment se fac doar consulturi, interpretări. Cu 1 septembrie se transferă de la Spitalul Universitar un medic primar cu experienţă de peste 25 de ani care va ajuta echipa tânără pentru operaţiile chirurgicale. Mi-am dorit ca pentru pacienţii care vin cu traumatisme din accidente rutiere să se intervină în cel mai scurt timp, pentru a li se salva viaţa şi o să putem face asta începând cu jumătatea lunii septembrie, să avem propria sală de operaţii în SJU. În mare parte avem aparatură, instrumentarul este aparte, mai avem nevoie de câteva componente, deja sunt date în achiziţie şi, aşa cum am spus, vom face operaţii de neurochirurgie. Un plus valoare va fi că o să avem un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, vom avea un ambulatoriu de Neurochirurgie. La nivelul judeţului sunt câteva colaborări firave cu neurochirurgi din Capitală care vin o dată la două săptămâni în Buzău, dar la noi va fi în permanenţă un medic care va putea interpreta RMN-uri pacienţilor şi se va decide dacă vor urma să fie operaţi sau nu, fără costuri, doar pe bază de asigurare medical”, a explicat managerul unităţii spitaliceşti.

În prezent, urgenţele reprezentate de victimele accidentelor rutiere şi de pacienţii cu patologii neurologice care necesită intervenţii neurochirurgicale, în baza CT-urilor şi RMN-urilor interpretate de medici, sunt transferate către alte unităţi spitaliceşti din ţară.

Autor: Sofia Filip
Foto: SJU Buzău

Mai multe articole

Știrile zilei