30 septembrie 2022
16.7 C
București

Situație critică în Republica Moldova: Creșterea alarmantă a numărului de infectări cu virusul SARS-COV-2

De citit...

În contextul în care în ultimele zile se atestă un nivel critic al situației epidemiologice în Republica Moldova, Guvernul a decis insituirea Consiliului consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru.

Platforma a fost creată în scopul oferirii expertizei, consultanței și recomandărilor în gestionarea eficientă a situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv a altor situații de risc epidemiologic care afectează sănătatea publică.

În calitate de membri ai Consiliului se regăsesc conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea alarmantă a numărului de infectări cu virusul SARS-COV-2 și a menționat convingerea că instituirea acestei platforme de lucru va contribui la luarea deciziilor prompte și eficiente.

Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, a prezentat datele privind evoluția situației epidemiologice cu infecția COVID-19 în Republica Moldova. În ultimele două săptămâni s-a atestat o creștere îngrijorătoare a ratei de contagiozitate, a numărului de decese și a numărului teritoriilor clasificate în cod roșu de alertă.

Prin urmare, au fost analizate mai multe soluții pentru a reduce răspândirea virusului, au fost stabilite prioritățile și determinate căile de implementare a măsurilor de sănătate publică. Evaluând situația curentă, membrii Consiliului au accentuat necesitatea introducerii unor restricții mai dure pe întreg teritoriul țării, astfel încât să fie redusă presiunea de pe sistemul medical.

În perioada 1-15 martie, CNESP a instituit în Republica Moldova un regim special de activitate, în scopul combaterii răspândirii virusului Covid-19: „Avem o situație foarte dificilă, în care va trebui să aplicăm măsuri radicale. Astfel, de săptămâna viitoare învățământul va trece în regim online, transportul public va fi sistat în perioada weekendului, teatrele și sălile de spectacol vor activa fără spectatori, iar toți cei care intră în țară vor trebui să prezinte testul negativ la Covid-19. În caz contrar, vor fi obligați să stea în izolare 14 zile”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Guvernul Republicii Moldova
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img