25 septembrie 2022
24.5 C
București

Singura maternitate suport COVID-19 din București a fost dotată cu un ecograf necesar pentru evaluarea pulmonară a nou-născuților

De citit...

Maternitatea Bucur, singura desemnată maternitate suport exclusiv COVID-19 în București, a fost dotată cu un ecograf cu trei sonde, în valoare de 30.000 de euro, necesar pentru evaluarea ecografică pulmonară a copiilor născuți de mame cu simptomatologie COVID sau chiar testate pozitiv la naștere.

Anul trecut, medicii unității au îngrijit 516 nou-născuți, 202 născuți de mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceștia, 30 au avut complicații medicale din cauza prematurității și au avut nevoie de supraveghere și îngrijire medicală adecvată.

Cu acest ecograf putem monitoriza evoluția copiilor cu asfixie la naștere sau care au dezvoltat complicații ale prematurității. Ne ajută mult în diagnosticarea eventualelor malformații, deoarece consulturile interdisciplinare au fost și ele limitate în condiții de pandemie. Este un ecograf performant care ne va ajuta și după terminarea pandemiei în screeningul ecografic al nou-născuților”, a declarat medicul Licuța Novaseliv, șefa Secției de Neonatologie, Maternitatea Bucur. 

Maternitatea Bucur a preluat, în 2020, și copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât în sistemul public, cât și în cel privat. Fiind maternitate de suport COVID-19, cu circuite speciale, accesul la serviciul radiologic a fost îngreunat, ceea ce face imperios necesar ecograful pentru evaluarea pulmonară. Dotarea Maternității Bucur a fost posibilă prin solidaritatea Generali România, prin intermediul Fondului Internațional Extraordinar lansat de Grupul Generali în contextul pandemiei COVID19.

„Deoarece pandemia Covid-19 generează încă multiple provocări, ne-am continuat angajamentul de a sprijini copiii și familiile lor să traverseze aceste momente în siguranță. Astfel, împreună cu Salvați Copiii România, am făcut alegerea firească, de a sprijini Maternitatea Bucur cu aparatură medicală performantă, adecvată acestui nou context”, a declarat Adrian Marin, CEO, Generali România.

La rândul său, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat necesitatea de a continua dotarea maternităților, precum și a secțiilor de terapie neonatală și de pediatrie.

Pandemia a vulnerabilizat suplimentar un sistem care avea deja probleme cronice, printre care cele legate de finanțarea deficitară și de dotarea precară cu aparatură medicală performantă. Componenta de intervenție este vitală. Timpul nu stă în loc pentru medici și nou-născuți. Cazul Maternității Bucur este unul cu atât mai special, cu cât a fost desemnată suport COVID, fără ca asta să însemne o dotare prioritară și accelerată. Încercăm să suplinim aceste carențe, pentru ca medicii să își poată face meseria”, a subliniat Gabriela Alexandrescu.

Autor: Sofia Filip
Foto: Salvați Copiii România

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img