11 august 2022
19.3 C
București

Sindicatele europene cer o lege a temperaturilor maxime la locul de muncă

De citit...

Valurile de caniculă care au lovit Europa provoacă reacții în rândul organizațiilor sindicale. Acestea solicită protejarea angajaților, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) militând pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă pe continent.

Reprezentanții CES amintesc faptul că doi lucrători au murit săptămâna trecută din cauza insolaţiei în Spania. De asemenea, în Franța o ţară care nu limitează temperaturile la locul de muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă legate de căldură în 2020.

Organizația sindicală susține că bilanțul s-a înrăutățit în Spania, acolo unde serviciile de urgenţă din regiunea Madrid au anunțat decesul „din cauza insolaţiei” al unui bărbat care distribuia pliante în cutiile poştale.

CITEȘTE ȘI: Vin zile de foc! CNSU a stabilit un set de măsuri generale aplicabile în perioadele caniculare pentru populaţie şi instituţii

Invocând datele agenţiei Eurofound, reprezentanții CES subliniază că „în Uniunea Europeană, 23% dintre lucrători sunt expuşi la temperaturi ridicate pentru cel puţin un sfert” din timpul lor de muncă, un procent care creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38% în construcţii.

În ciuda acestor statistici îngrijorătoare, doar câteva ţări europene au o legislaţie destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură, cu variaţii mari de la stat la stat.

CES dă ca exemplu Belgia, acolo unde angajații ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depăşeşte 22 de grade Celsius.

În Ungaria, limita este stabilită cu 5 grade Celsius mai mare pentru acelaşi tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.

În schimb,experții Organizației Mondiale a Sănătății menționează că temperatura optimă de lucru este între 16 şi 24 de grade Celsius.

Lucrătorii se află în fiecare zi în prima linie a crizei climatice, au nevoie de protecţii adecvate. Condiţiilor meteo nu le pasă de frontierele naţionale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislaţie la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă”, avertizează secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl.

Ce prevede legea în România?

În țara noastră, în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme, pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă se aplică măsurile prevăzute de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 99/2000.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

 •  reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
 •  asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
 •  alternarea efortului dinamic cu cel static;
 •  alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

CITEȘTE ȘI: Recomandări pentru perioadele cu temperaturi extreme

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

 •  asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
 • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
 •  asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

 •  reducerea duratei zilei de lucru;
 • eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00;
 •  întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme conform art. 8 din OUG 99/2000 se vor lua următoarele măsuri:

 •  asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
 •  asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
 •  trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor art. 8 a O.U.G. 99/2000 constituie contravenţie, se constată şi se sancţionează de către organele de control ale INSPECŢIEI MUNCII cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Sarom Packinging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro pentru extinderea business-ului

Sarom Packaging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro, în următorii patru ani, pentru extinderea business-ului. Planurile de dezvoltare urmăresc inclusiv deschiderea de noi sucursale....

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img