29 noiembrie 2023
7.9 C
București

Și România ar putea interzice aplicația TikTok

Instituțiile din România ar putea interzice instalarea aplicației chineze de social media TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale angajaților. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat că o astfel de hotărâre este în analiză.

Țara noastră s-ar alinia astfel politicii Comisiei Europene, care a interzis deja TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale personalului său. Măsura a fost luată pentru a proteja datele instituției, compania care a dezvoltat aplicația fiind acuzată că transmite toate informațiile colectate către serviciile secrete chineze.

Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate, e un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că, dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de Curtea Constituţională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole”, a spus Burduja.

Ministrul a făcut trimitere există precedent, având în vedere că România a interzis prin lege antivirusul rusesc şi a luat o serie de măsuri.

Am emis un ordin de ministru, cred că săptămâna trecută, prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi, acum au un termen de o lună de zile, două luni în care trebuie să şi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au funcţii identificate drept vulnerabile. România a fost printre primele state europene care au interzis prin lege autorităţilor să cumpere asemenea soluţii. Deci, şi aici trebuie să analizăm şi, odată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziţie în acest sens. (…) Vom lua o decizie de îndată ce finalizăm această analiză pentru că nu vrem să generăm o reacţie adversă, dacă nu este cazul în acest moment”, a explicat oficialul.

Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei