26 martie 2023
19.3 C
București

Senatorii au decis neimpozitarea pensiilor de până în 3.000 de lei. Deputații au ultimul cuvânt

O propunere legislativă de modificare a Codului fiscal, prin care pensiile de până în 3.000 de lei nu se impozitează, a trecut tacit prin Senat.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 14 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V „Contribuţii sociale obligatorii””, se arată în propunerea legislativă.

Inițiatorii acestei modificări legislative susțin că „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici” şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, „ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei