19 august 2022
31.9 C
București

Semne care indică epuizarea prin muncă

De citit...

Specialiștii spun că este normal să te simți stresat la locul de muncă, din când în când. Există însă situații în care stresul este atât de mare încât unii oameni ajung la epuizare, cinism și ură față de jobul pe care îl au. Acest fenomen este cunoscut sub numele de epuizare – burnout.

Într-un articol publicat de cercetătorul Michael Musker în colaborare cu The Conversation, se menționează că burnout-ul a fost clasificat ca o problemă legată de managementul vieții, dar Organizația Mondială a Sănătății a redefinit sindromul drept „fenomen ocupațional” pentru a reflecta mai bine faptul că epuizarea este un sindrom bazat pe munca în exces, cauzat de stresul cronic.

Dimensiunile recent enumerate ale epuizării sunt:

  • Sentimente de epuizare sau epuizare a energiei
  • Distanțarea mentală crescută față de  locul de muncă sau sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă
  • Eficiență profesională redusă (performanță în muncă).

În epoca smartphone-urilor și a e-mailurilor timp de  24 de ore /7 zile , devine din ce în ce mai dificil să te deconectezi de la  locul de muncă și de la cei care au putere asupra noastră. Noua definiție a sindromului burnout  ar trebui să fie un apel de trezire pentru angajatori pentru a lua în considerare stresul cronic care nu a fost gestionat cu succes ca problemă de sănătate și siguranță în muncă.

De unde știi dacă  suferi de sindromul burnout ? Dacă crezi că poți suferi de acest sindrom, pune-ți următoarele întrebări:

  1. ți-a cerut cineva apropiat să te descarci de munca ta?
  2. în ultimele luni te-ai enervat sau ai experimentat un resentiment pentru munca ta sau pentru colegi, clienți sau pacienți?
  3. te simți vinovat că nu petreci suficient timp cu prietenii, familia sau chiar cu tine?
  4. Te simți din ce în ce mai emotiv, de exemplu te surprinzi plângând,  înfuriat, strigând sau simțindu-te încordat fără niciun motiv evident? Dacă ai răspuns pentru oricare dintre aceste întrebări, s-ar putea să fie timpul pentru schimbări. Aceste întrebări au fost concepute pentru Programul de sănătate al practicienilor din Regatul Unit și sunt un bun punct de plecare pentru a identifica toți lucrătorii  care pot prezenta rscul dobândirii sindromului burnout.

Unde duce sidromul burnout

Cu toții avem capacitatea de a face față diferitelor niveluri de stres emoțional și fizic .

Când ne depășim capacitatea de a face față, ceva trebuie să dea; corpul devine stresat dacă te forțezi fie mental, fie fizic, dincolo de capacitatea ta.

Persoanele care  au dezvoltat sindromul burnout deseori simt un sentiment de epuizare emoțională sau indiferență și pot trata colegii, clienții sau pacienții într-un mod detașat sau dezumanizat. Ei se distanțează de locul de muncă și își pierd interesul pentru cariera aleasă.

Aceștia ar putea deveni cinici, mai puțin eficienți la locul de muncă și nu au dorința de realizare personală. Pe termen lung, acest lucru nu este util nici pentru persoană sau organizație.

Deși burnout-ul nu este o tulburare de sănătate mintală, poate duce la probleme mai grave, cum ar fi destrămarea familiei, sindromul de oboseală cronică, anxietatea, depresia, insomnia și consumul de alcool și droguri.

Cine are cel mai mare risc?

Orice persoană care lucrează cu oamenii are potențialul de a suferi de sidromul burnout. Aceasta ar putea include profesori,  persoane care îngrijesc alți oameni (infirmiere, asistente medicale), ofițeri de închisori sau personal din vânzarea cu amănuntul. Muncitorii serviciilor de urgență – cum ar fi poliția, paramedicii, asistenții medicali și medicii – prezintă un risc și mai mare, deoarece lucrează continuu în condiții de stres ridicat. Un sondaj recent realizat la 15.000 de medici americani a descoperit că 44% au avut simptome de sindrom burnout. După cum a explicat un neurolog care prezintă simptomele acestui sindrom : „Mă tem să vin la muncă. Mă simt mic când mă ocup de personal și pacienți”.

Cercetări efectuate în  Franța asupra personalului  din departamentele de urgență din spitale au descoperit că unul din trei lucrători (34%)  prezintă simptome din cauza sarcinilor excesive  și a  suprasolicitării.

Avocații sunt o altă profesie vulnerabilă. Într-un sondaj efectuat cu 1.000 de angajați ai unei firme de avocatură londoneze renumite, 73% dintre avocați au prezentat simptome incipiente  și 58% au menționat necesitatea unui echilibru mai bun între viața profesională.

Indiferent ce loc de muncă aveți, dacă sunteți adus dincolo de capacitatea dvs. de a face față perioadelor lungi de timp de lucru, este posibil să  dezvoltai sindromul.

Este în regulă să spunem că nu lucrăm mai mult

Angajatorii au obligația organizațională de a promova bunăstarea personalului și de a se asigura că personalul nu este suprasolicitat, supraestimat și  expus larisculdea dezvolta aces sindrom.

Există lucruri pe care le putem face cu toții pentru a  reduce riscul . Unul dintre ele este să ne creștem nivelul de reziliență. Aceasta înseamnă că suntem capabili să răspundem stresului într-un mod sănătos și să putem să ne revenim după eforul depus  în rezolvarea unor  provocări și să devenim mai puternici în acest proces.

Vă puteți construi rezistența învățând să opriți, să setați granițe pentru munca dvs. și să vă gândiți mai mult la  a o lua mai ușor. Pe cât puteți,  încercați să opriți interferențele în muncă și împiedicați  să intre în viața personală problemele de la serviciu. Indiferent de profesie, nu vă  lăsați locul de muncă să devină singurul mod în care vă  definiți ca persoană.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img