4 iunie 2023
21.4 C
București

Seismele din Turcia au provocat pagube de 34,2 miliarde de dolari

Pagubele provocate de seismele din Turcia, de la începutul lunii februarie, sunt estimate de Banca Mondială la 34,2 miliarde de dolari. Specialiștii instituției financiare estimează că toate costurile cu reconstrucţia şi redresarea care vor fi suportate de Turcia este posibil să fie de două ori mai mari.

Humberto Lopez, managerul de ţară al Băncii Mondiale pentru Turcia, a declarat că cele două cutremure vor şterge cel puţin o jumătate de punct procentual din prognoza de creştere economică a Turciei pentru acest an, care miza pe un avans al Produsului Intern Brut cuprins între 3,5% şi 4%.

La rândul său, Anna Bjerde, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, a precizat că estimarea rapidă iniţială privind pagubele de 34,2 miliarde de dolari provocate în Turcia este echivalentă cu aproximativ 4% din PIB-ul ţării în 2021, dar că aceasta nu include impacturile directe şi indirecte asupra creşterii economiei turce şi nici cel mai recent seism din urmă cu o săptămână. „Experienţa noastră arată că nevoile de reconstrucţie pot fi de două până la trei ori mai mari decât estimările privind pagubele fizice directe”, a atras atenția Anna Bjerde.

În ceea ce privește Siria, Anna Bjerde a menționat că este „cu adevărat catastrofală”, urmând ca, marți, Banca Momdială să prezinte o estimare a pierderilor înregistrate de această țară ca urmare a valului de seisme.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei