3 decembrie 2021
10 C
București

Sectorul sănătății și instituțile publice, țintele preferate ale infractorilor cibernetici

De citit...

Raportul Business Internet Security arată că atacurile de tip ransomware au fost în 2021 cele mai întâlnite atacuri, reprezentând 31% din total. Ele au au vizat în special sectorul sănătăţii şi instituţiile publice, pe care infractorii cibernetici le-au atacat pentru a compromite sistemele informatice.

Urmează, cu 29%, atacurile de tip phishing care au continuat să fie raportate la nivel local, mai ales prin intermediul campaniilor de SMS, Whatsapp şi email. Principalele victime ale acestor incidente au fost clienţii instituţiilor bancare şi cei din retail.

În anul 2021 industria de retail a fost cea mai expusă atacurilor cibernetice.

Pe fondul pandemiei Covid-19, sectorul e-commerce a evoluat spectaculos, printr-un ritm accelerat al cumpărăturilor online, dar şi prin creşterea semnificativă a numărului de magazine online, ceea ce a făcut ca riscurile cibernetice să devină din ce în ce mai mari pentru acest sector. Un procent de  29% din totalul incidentelor au fost detectate în această industrie, urmată apoi de domeniul transporturilor cu 27%.

Dintre cele mai afectate orașe, de atacuri cibernetice în ultimele 12 luni, Bucureştiul ocupă primul loc, cu o medie lunară de 600.000 de incidente detectate şi prevenite, urmând apoi Iaşi şi Timişoara cu 400.000, respectiv 370.000.

În 2021, am observat o creştere importantă a atacurilor cibernetice care pot compromite sistemele şi datele utilizatorilor, atât în volum cât şi în complexitate, odată cu extinderea soluţiilor software folosite de către companii şi indivizi. Soluţiile noastre de securitate oferite clienţilor B2B au detectat şi blocat atacuri complexe, în special tentative de phishing, ransomware şi atacuri Distributed Denial of Service (DDoS). Însă, cea mai importantă provocare, în rândul companiilor, dar şi în rândul utilizatorilor casnici, rămâne lipsa de conştientizare a riscurilor şi a expunerii în mediul online”, a declarat Ioan Constantin, Cyber Security expert Orange România.

Raportul Business Internet Security 2021 face parte dintr-un ecosistem dezvoltat de Orange Business Services care are ca scop creşterea nivelului de conştientizare privind securitatea cibernetică.

Astfel, prin serviciul Business Internet Security (BIS), un sistem complet de securizare a conexiunilor de internet, sunt identificate şi blocate lunar peste 8 milioane de ameninţări în infrastructura de securitate a clienţilor business Orange.

Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Ce îngrijorări au investitorii din sectorul imobiliar

Încrederea investitorilor imobiliari în performanța sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an, dar incertitudinea rămâne. Companiile vor să reia proiectele...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img