7 decembrie 2021
3 C
București

Secretul florilor care „explodează” în Deşertul Atacama. FOTO+VIDEO

De citit...

Oamenii de știință se declară uimiți de fiecare dată când Deșertul Atacama, situat în nordul statului sud-american Chile, „înflorește”. Este impresionant cum unul dintre cele mai aride locuri din lume este acoperit, peste noapte, de un covor de flori în nuanţe de mov şi galben.

Primăvara australă și-a intrat în drepturi, așa că natura a umplut și anul acesta cu flori întreg deșertul.

De fiecare dată când văd acest spectacol, oamenii sunt mirați de faptul că natura reușește să „explodeze” într-un ecosistem atât de fragil. Având în vedere cantităţile foarte reduse de precipitaţii care cad în regiunea Copiapo, situată la 800 de kilometri nord de Santiago de Chile, este impresionant cum deșertul își schimbă dintr-o dată nuanța sa de ocru și capătă culori fantastice de mov și galben, datorită florilor care ies la suprafață.

Andrea Loaiza, profesoară de biologie la Universitatea La Serena, spune că secretul acestui fenomen neregulat constă în acele seminţe „adormite” şi ascunse sub nisip, care pot să supravieţuiască timp de decenii în aşteptarea unei cantităţi minime de apă pentru a germina, apoi pentru a înflori.

Când există o anumită cantitate de precipitaţii, estimată la circa 15 mililitri cubi, se declanşează germinarea, iar această parte din Atacama devine deşertul înflorit”, susține specialistul.

Cu toate acestea, mecanismele „deşertului înflorit” rămân încă puţin înţelese. Se ştie că El Nino, fenomenul climatologic care atinge coastele pacifice ale Americii de Sud, aduce ploile necesare pentru germinarea bulbilor şi a rizomilor, care pot să rămână timp de decenii în stare latentă.

Andrea Loaiza atrage atenția că, la prima vedere, deşertului chilian poate să pară „lipsit de viaţă”, însă este un ecosistem viu. Totuși, este un ecosistem foarte fragil şi orice perturbare poate să îl dezechilibreze.

Este vorba despre ecosisteme unice în lume, în care plantele trebuie să adopte o serie de strategii foarte speciale pentru a supravieţui. Vorbim despre milioane de ani de evoluţie în medii extreme, care ne oferă informaţii pentru a le înţelege mai bine şi care ne învaţă să ne adaptăm”, menționează cercetătoarea.

Autor: Bella Steriadis
Foto/ video: Youtube

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img