30 noiembrie 2023
0.2 C
București

Se schimbă regulile de fiscalitate internațională

G 7 ( grupul principalelor şapte ţări industrializate din lume) a decis, în cadrul reuniunii de la Biarritz, în sud-vestul Franţei, schimbarea regulilor de fiscalitate internațională.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat că s-a ajuns ”la un foarte bun acord” pentru ca în 2020 ”să poată fi modernizate regulile fiscalităţii internaţionale” în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Reforma stabilită în cadrul G7 va avea ca efect o schimbare importantă pentru Franța, care va renunța la taxa sa digitală, care este în vigoare de la începutul anului.

Decizia vine pe fondul unor amenințări venite din partea președintelui SUA, Donald Trump. Ca răspuns la taxa digitală a Frantei, prin care impozitează cu 3% încasările companiilor cu activităţi digitale care câştigă peste 750 milioane euro, Trump a vorbit despre impunerea unor taxe vamale pentru vinul franţuzesc.

Şeful statului francez a justificat faptul că a introdus în ceea ce se cunoaşte sub numele de „taxa GAFA” (pentru Google, Apple, Facebook şi Amazon) deoarece unele mari companii din acest sector, care îşi stabilesc sediile în ţări cu fiscalitate redusă, nu plătesc impozite şi asta generează concurenţă neloială faţă de alte companii care plătesc.

El a explicat că, în contextul acestor „dezechilibre”, Franţa şi alte zece ţări europene au decis să acţioneze cu propriile impozite naţionale, „ceva ce nu a vizat una sau alta dintre companii, ci soluţionarea acestei probleme„.

Pactul la care s-a ajuns la reuniunea G7 presupune că „se va lucra la modernizarea regulilor de fiscalitate internaţională” motiv pentru care s-a dat mandat OCDE, care va prezenta o propunere în acest sens la reuniunea G20 din octombrie.

OCDE nu are în vedere un mecanism specific pentru grupuri din sectorul digital, ci pentru toate companiile. Franţa şi Germania au sugerat să se stabilească un tip minim de impozit la nivel mondial asupra profiturilor companiilor, pentru ca să nu mai profite de paradisurile fiscale pentru a eluda impozitele.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Emmanuel Macron Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei