19 august 2022
27.7 C
București

Se amână REZIDENȚIATUL!

De citit...

Se amână REZIDENȚIATUL! Ministerul Sănătății informează că examenul va avea loc pe data de 8 decembrie 2019.

Ordonanța de guvern nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului prevede că Ministerul Sănătății organizează concursul național pentru admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an. Calendarul stabilit anul trecut indica data de 17 noiembrie 2019 pentru concursul național de intrare în rezidențiat.

Cauzele amânării REZIDENȚIATULUI

Ministerul Sănătății organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei Naționale, metodologie care presupune elaborarea a șapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune MS și MEC.

Primul din ordinele comune vizeaza aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de rezidențiat.

Prin cel de-al doilea ordin se desemnează comisia comună  centrală și comisiile locale pentru organizarea concursului de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea noiembrie 2019; (conform art. 7 din HG nr. 899/2002). Iar în cel de-al treilea se aprobă cifra de școlarizare la concurs ( pe specialități, locuri, posturi).

Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar, s-a ajuns în imposibilitate de a emite aceste acte normative și prin urmare de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie 2019.

Calendarul de anul acesta

În aceast context, a fost gândit un nou calendar pentru desfășurarea concursului.
Astfel, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019, după cum urmează:

  • înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;
  • transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;
  • centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;
  • afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;
  • sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;
  • afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05  decembrie 2019;
  • alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19  decembrie 2019;
  • semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;
  • repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.

La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.

Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial www.rezidențiat.ro, toate amănutele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img