3 decembrie 2021
8.2 C
București

Scriitorul Mario Vargas Llosa a fost ales membru al Academiei Franceze

De citit...

Scriitorul peruano-spaniol Mario Vargas Llosa a fost ales membru al Academiei Franceze Candidatura scriitorului peruan, în vârstă de 85 de ani, a fost acceptată de Academia Franceză deşi, începând cu 2010, candidaţii trebuie să aibă mai puţin de 75 de ani pentru a putea fi aleşi. În schimb, nu există nicio regulă privitoare la naţionalitate.

Laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, Mario Vargas Llosa a obţinut 18 voturi la finalul primului tur, în timp ce regizorul Frédéric Vignale a obţinut un vot. Instituția a anunțat, într-un comunicat, că au mai existat un vot alb şi două voturi nule.

Mario Vargas Llosa nu a publicat niciodată în franceză, dar vorbeşte fluent limba, el a imigrat la Paris în 1959. În prezent, locuieşte la Madrid.

Opera sa, tradusă în franceză în principal la editura Gallimard, este vastă, şi cuprinde de la romanul „La Ville et les Chiens”, publicat în 1966, la „Temps sauvages”, apărut în 2021.

Mario Vargas Llosa este primul scriitor străin care a fost publicat din timpul vieţii în prestigioasa colecţie „Pléiade”, în 2016.

Născut la Arequipa (în sudul Peru) pe 28 martie 1936, într-o familie aparţinând clasei de mijloc, Llosa a absolvit Academia militară din Lima, după care s-a dedicat studiilor literare, mai întâi la Lima, apoi la Madrid, precum şi jurnalismului.

Talentul său de scriitor îl va transforma într-una dintre revelaţiile mondiale ale literaturii latino-americane în anii 1990, alături de columbianul Gabriel García Márquez, argentinianul Julio Cortázar şi mexicanii Carlos Fuentes şi Juan Rulfo.

A fost totodată implicat în viaţa politică,

În anul 1990 a candidat la preşedinţia Peru, aderând politic la doctrina liberală, opiniile sale fiind considerate pe alocuri  controversate.

Academia Franceză nu a mai primit în rândurile sale un laureat al premiului Nobel de la François Mauriac, ales în 1933, şi căruia i-a fost decernat Nobelul în 1952. Mauriac a decedat în 1970.

Academia Franceză, a cărei misiune este de a veghea asupra limbii franceze, cuprinde 40 de membri. În prezent, cinci locuri sunt vacante, iar restul de 35 sunt ocupate de 29 de bărbaţi şi şase femei.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Gallimard Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Ce îngrijorări au investitorii din sectorul imobiliar

Încrederea investitorilor imobiliari în performanța sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an, dar incertitudinea rămâne. Companiile vor să reia proiectele...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img