7 decembrie 2023
0.6 C
București

Schimbări importante în contabilitatea persoanelor juridice fără scop patrimonial

Schimbările operate în Codul Fiscal vizează și persoanele juridice fără scop patrimonial. În cazul în care au primit sponsorizări sau sume redirecţionate, conform legii, din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, trebuie să întocmească o declaraţie care însoţeşte declaraţiile financiare în care evidenţiază sumele primite, respectiv utilizate.

Măsura este prinsă în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Totodată, se propune completarea legii contabilităţii prin introducerea obligativităţii auditării în cazul persoanelor juridice fără scop patrimonial care, în exerciţiul financiar de raportare, au primit sume, în valoare cumulată care urmează a fi stabilită prin ordin al ministrului finanţelor, reprezentând subvenţii, sponsorizări, sume redirecţionate, conform legii, din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, precum şi alte forme similare de finanţare. În cazul acestor persoane, situaţiile financiare anuale urmează să fie însoţite de o declaraţie care evidenţiază sumele astfel primite, respectiv utilizate. Situaţiile financiare anuale, împreună cu declaraţia menţionată, sunt supuse unui audit extern efectuat de un auditor financiar, în condiţiile legii. Prin introducerea acestei obligativităţi se creează condiţii pentru creşterea încrederii în calitatea raportărilor financiare întocmite de entităţile vizate de completarea propusă a fi adusă la legea contabilităţii”, se arată în expunerea de motive a actului normativ menționat.

În proiect se mai menționează că sunt create condiţiile pentru o analiză exhaustivă atât a surselor de finanţare primite de entităţile respective, cât şi a sumelor utilizate.

În  perioada 2019-2022 sumele declarate de către operatorii economici cu titlu de sponsorizare se ridică la valoarea de 8,8 miliarde lei.

Proiectul de lege îl puteți consulta AICI.

Expunerea de motive o găsiți AICI.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

CITEȘTE ȘI: Ce schimbări apar în Codul fiscal? Noile impozite pe care trebuie să le achităm

CITEȘTE ȘI: Valoarea voucherele de vacanţă crește. O parte dintre bugetari pierd o serie de beneficii

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei