28 septembrie 2023
19.8 C
București

Scala din Milano se pregătește pentru stagiunea 2023-2024. Opera „Don Carlo” este programată chiar de Sfântul Ambrozie

Scala din Milano se pregătește pentru stagiunea 2023-2024. Instituția culturală face eforturi pentru a deveni mai ecologică și pentru a atrage un public cât mai numeros. Deschiderea stagiunii se va face, în decembrie, cu opera „Don Carlo”, a compozitorului italian Giuseppe Verdi.  

Prima reprezentație a acestui spectacol este programată într-o zi specială pentru elita politică şi de afaceri a Italiei şi coincide cu sărbătoarea Sfântului Ambrozie.

Anul acesta, Scala din Milano vrea să evite orice controversă, având în vedere că opera „Boris Godunov”, a compozitorului rus Modest Petrovici Musorgski, pusă în scenă cu prilejul deschiderii stagiunii în decembrie 2022 a stârnit un protest faţă de războiul din Ucraina în faţa sălii de spectacole.

Creaţiile lui Giuseppe Verdi au fost puse în scenă la Scala încă din 1839, iar alegerea unei opere istorice a unui compozitor local foarte apreciat are un potenţial mai mic de controversă în ziua premierei din acest an, pe 7 decembrie.

Se fac eforturi pentru achitarea facturilor

Marile instituții de cultură ale lumii se confruntă cu probleme economice ca urmare a confliturlui declanșat în Ucraina. Celebra companie de operă din Milano depune eforturi pentru a-şi achita facturile la energie, care au devenit uriaşe după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Dominque Meyer, directorul artistic al instituţiei, a declarat că, în 2022, teatrul Scala a atenuat impactul costurilor mari prin reducerea consumului de gaz şi de electricitate cu 22%, respectiv 15%. De asemenea, instituţia a trecut la partituri digitale pentru a reduce risipa de hârtie, a instalat lumini LED mai eficiente energetic şi va înlocui în toamna aceasta ferestrele pentru a elimina pierderile de căldură.

Dominique Meyer a mai spus că anul trecut veniturile obţinute din spectacolele individuale au fost cu 25% mai mari în comparaţie cu cele din 2019, iar turiştii internaţionali reprezintă 30% din publicul spectacolelor.

Costul unui bilet la unul dintre spectacolele principale este de 250 de euro.

În noua stagiune, Scala din Milano va avea în program 14 spectacole de operă, şapte de balet, precum şi concerte care îi au pe afiş pe dirijorul italian Riccardo Muti, dirijorul britanic Daniel Harding şi pe dirijorul de origine rusă Kirill Petrenko.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Scala din Milano
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei