29 noiembrie 2023
7.9 C
București

Scade rezerva de apă

Rezerva de apă a României scade de la o zi la alta. În aceste momente, echipele Administrației Naționale „Apele Române ” (ANAR), împreună cu cele ale Hidroelectrica, fac eforturi în gestionarea volumelor de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare în direcţia atenuării pe cât posibil a tendinţei de scădere a rezervei de apă.

Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SA era sâmbătă de 3,30 miliarde metri cubi de apă, în scădere faţă de 3,45 miliarde mc de apă în urmă cu două săptămâni. De asemenea, coeficientul de umplere a scăzut până la 76,23%, de la 82% în data de 5 iulie. Debitul Dunării la intrarea în ţară este de 2050 mc/s în scădere faţă de 3000 mc/s.

Prognoza pentru Dunăre emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor anunţă un debit al Dunării la Baziaş de 1850 mc/s în data de 29 iulie. Cel mai mic debit al Dunării s-a înregistrat în 1992 când a fost de 1580 cm/s”, precizează ANAR.

CITEȘTE ȘI: Preşedintele Societăţii Meteorologice Române anunță vremuri grele: Seceta de acum e doar începutul

Reprezentanții ANAR arată că restricţiile în alimentarea cu apă (centralizat sau din foraje) sunt impuse de operatorii de apă pentru fiecare caz în parte pentru a avea timp să îşi umple rezervoarele de înmagazinare a apei. Pentru zonele cele mai expuse fenomenului de secetă (în special în localităţile mici şi mediul rural din zona Moldovei), populaţia este ajutată de autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene de Situaţii de Urgenţă care asigură necesarul de apă pentru oameni şi animale.

Echipele Administraţiei Naţionale „Apele Române” vor continua monitorizarea tuturor sistemelor centralizate şi descentralizate de alimentare cu apă autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor, asigurând în acelaşi timp gestionarea eficientă a necesarului de apă pentru toţi beneficiarii în regim centralizat.

Autor: Victoria Preda
Foto: Apele Române Facebook

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei