4 iunie 2023
21.4 C
București

Sărbătoarea Mucenicilor, în Parcul Tineretului

Parcul Tineretului vă găzdui, în intervalul 8-12 martie, Festivalul Tradiţii româneşti legate de „Sărbătoarea Mucenicilor”.

Festivalul va aduce în prim plan o sărbătoare culturală, prezentând obiceiurile din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Bucovina, ateliere pentru copii şi gospodine, prezentare de costume populare, meşteşuguri din toate zonele ţării.

Promitem să batem orice record în materie de Mucenici, de miercuri, 8 martie, şi până duminică, 12 martie, pe platoul Şincai din Parcul Tineretului, unde am invitat gospodine iscusite din toate zonele ţării ce vor prepara sub ochii trecătorilor mucenici inediţi, dar şi tradiţionali din Muntenia, Oltenia, Moldova, Bucovina, Dobrogea. Vin să se întreacă în muncă şi migală, chiar sub ochii oaspeţilor, pentru a bate recordul în materie, tradiţii şi gusturi care mai de care mai bune. Şi pentru că păstrăm tradiţiile cu sfinţenie, vom turna alături de miile de mucenici şi sute de păhărele cu vin sau palincă, după priceperea fiecăruia”, anunță organizatorii.

Vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu mucenici copţi şi tăvăliţi prin miere şi miez de nucă, mucenici fierţi meniţi să atragă cu aromele lor toţi pofticioşii, mucenici în toate formele şi pentru toate gusturile. De asemenea, nu vor lipsi show-urile gastronomice, recordurile culinare delicioase, zecile de forme şi culori de… mucenici, momentele culturale sau workshopurile de creaţie.

De la Festivalul Tradiţii româneşti legate de „Sărbătoarea Mucenicilor” nu vor lipsi nici preparate tradiţionale româneşti, gătite de maeştrii bucătari ca la mama acasă, după reţete străvechi din toate zonele ţării şi aduse în contemporan: tocăniţe la ceaun, fripturi, mititei, păstrămuri fripte, cârnaţi de casa tradiţionali din carne de porc sau de vită cu oaie, cruzi, afumaţi sau picanţi, frigărui colorate, costiţe şi ciolane.

Din Bucovina vor fi aduse pentru vizitatorii cozonaci şi plăcinte poale’n brâu, alivenci moldoveneşti, alături de plăcinte ardeleneşti şi plăcinte munteneşti, plăcinta dobrogeană, plăcinte-n foi dulci sau sărate, dar şi deserturi „moderne”: prăjituri cu fructe şi ciocolată, langoşi, cheesecakeuri, turtă dulce.

Regalul tradiţiilor de Mucenici va fi încununat cu momente culturale, o prezentare de costume populare, iar pe copii îi aşteaptă ateliere de pictură pe figurine din ipsos, facepainting şi multe altele.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei