30 septembrie 2022
15.2 C
București

Salariul minim se majorează…cu 70 de lei brut. Ce se întâmplă cu pensiile

De citit...

Guvernul va adopta în ședința de miercuri majorarea salariului minim. Creșterea este de 3,1%, adică 70 de lei brut. În ceea ce privește majorarea pensiilor, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că se are în vedere o indexare egală cel puţin cu rata inflaţiei.

Salariul minim va fi indexat mâine (n. r. miercuri), în şedinţa de Guvern. Vom adopta Hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menționat că în cazul pensiilor sunt acum două legi.

Suntem pe o Lege 263, veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut, şi în baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. În mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflaţiei la început de an, dar politicienii ce au făcut? Rapid au pus în logică electorală şi au aranjat majorările exact în perioadă de campanie electorală. De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, în acest context, cu două legi care se bat cap în cap, cu una care trebuie să intre de la 1 septembrie complet nepregătită, pentru că nu s-a făcut nici măcar cel mai mic pas şi v-am spus dacă în Guvernul PSD în 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da înapoi, pentru că eram pregătiţi pentru recalcularea pensiilor”, a explicat oficialul guvernamental.

Ministrul Muncii a dat asigurări că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021, dar nu a spus când.

Cea mai important decizie care s-ar putea lua anul acesta în legătură cu pensile vizează corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea.Ce am făcut în momentul în care am ajuns în mandat? Am spus aşa: subiectul pensiilor scos din disputa politică. Am chemat specialişti din cadrul ministerului, de asemenea din Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, astfel încât să găsim o variantă de abordare a pensiilor (speciale – n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor”, a explicat Raluca Turcan.

Datele Ministerului Muncii arată că în acest moment sunt 9.600 de beneficiari de pensii de serviciu şi că există pensii lunare de peste 78.000 de lei, de 17.000 de lei sau de 41.000 de lei, în timp ce 900.000 de pensionari trăiesc cu 800 de lei. Cea mai mare pensie de serviciu în plată este de 78.634 de lei și aparține unei persoane care a lucrat în domeniul juridic.

Autor: Victoria Preda
Foto: Guvernul României Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img