29 martie 2024
11.9 C
București

Să descoperim Bastionul Roșu din Ilia

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva ne invită să descoperim Bastionul Roșu din Ilia.

Bastionul Roșu a fost construit în anul 1582, de către Volfgang Bethlen de Iktar. Monument de arhitectură în stil renascentist și baroc a fost refăcut în stilul romantic și face parte din categoria casă memorială. Construcția a fost destinată locuirii și decorată cu ancadramente sculptate din piatră și cu pictură decorativă exterioară. Inelul bastionar era format dintr-un turn de locuit de origine medievală și un conac. Acesta din urmă a fost construit după 1629. Cetatea de la Ilia este menționată de documente începând cu mijlocul secolului al XV-lea. Proprietarii săi din secolul al XVI-lea au fost membrii familiei Dienesi, descendenți direcți ai acestui neam, amintit încă din secolul al XIII-lea în legătură cu acest domeniu important din comitatul Hunedoara”, explică Marius-Gabriel Rus, conservator în cadrul Compartimentului Evidență al MCDR.

Specialistul menționează faptul că satul a fost primit cadou de către familia aristocrată Bethlen în anul 1577.

În anul 1580, s-a născut aici, într-una din încăperile turnului, Gabriel Bethlen, cel care, între 1613-1629, a fost principe al Transilvaniei. În 1627, la Cluj, a fost realizată o placă comemorativă cu blazon și inscripție, care marca locul nașterii principelui.

În anul 1603, pentru un scurt timp, castelul a fost ocupat de către armata generalului Basta, după care a revenit încă o dată principelui Bethlen. Castelul s-a transformat în cetate de graniță, ca apărare împotriva turcilor, de aceea, la ordinul lui Bethlen, în anul 1613, cetatea a fost fortificată cu un inel bastionar. A fost sarcina armatei principelui de a apăra locuitorii zonelor din apropiere. Cetatea a fost moștenită de către familia lui Emeric Thököly, staționarea armatei în cetatea continuând”, mai spune Marius-Gabriel Rus.  .

În anul 1670, Apafy Mihály a dispus demolarea celorlalte trei bastioane împreună cu zidurile din piatră ale cetății. Decizia a fost luată pentru  ca bastioanele să nu poată servi drept bază de operații militare garnizoanei turcești. Începând din acel an, Ilia nu mai era considerată cetate de graniță, clădirea construită pe domeniu era un conac în stil baroc, nefortificat.

Turnul de locuință și conacul au fost demolate de descendenții lui Ioan Kaszoni, vicecancelarul Transilvaniei. Bastionul a fost refăcut după 1850, în stil romantic. În 1909 a fost refăcut din nou, fiind așezată o placă comemorativă modernă.

Astăzi, casa memorială a lui Gabriel Bethlen este preluată de Fundația Sfântul Francisc, cea care a restaurat-o de curând și i-a oferit strălucirea de altă dată, transformând o zonă a clădirii în spațiu muzeal vizitabil.

Autor: Ioana Andrei
Foto: MCDR

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Fermierii pot depune cererile de plată în perioada 4 aprilie – 7 iunie

Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 trebuie depuse la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură...

Știrile zilei