29 martie 2024
18.7 C
București

„Să bați din palme cu o singură mână” vorbește despre barbaria unei lumi vechi și asprimea unei țări noi

Iubitorii de literatură, care s-au lăsat fascinați de stilul scriitorului Richard Flanagan, parcurgând romanul „O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, pot descoperi și o altă față a autorului.

Cartea „Să bați din palme cu o singură mână” este realizată într-un stil unic, oferind o poveste de o complexitate aparte.

Romanul zugrăvește barbaria unei lumi vechi și asprimea unei țări noi, unde destine fără speranță caută să se răscumpere prin iubire.

Într-o noapte geroasă din 1954, o femeie coboară treptele barăcii unde spera să înceapă o nouă viață și dispare în iarna australiană, lăsând în memoria Sonjei, fiica ei de trei ani, doar ecoul unui cântec de leagăn.

Treizeci și cinci de ani mai târziu, Sonja se întoarce în locurile copilăriei, vrând să înțeleagă motivele acestui abandon. Își întâlnește tatăl, a cărui cumplită furie a alungat-o de acasă, și trebuie să înfrunte demonii trecutului ce i-au bântuit părinții: ororile ocupației naziste din Slovenia, țară ei de origine.

Flanagan insuflă acestei povești australiene o sensibilitate est-europeană a la Milan Kundera…

Să bați din palme cu o singură mână este un roman menit să devină clasic„,comentează Sunday Herald Sun.

Despre Richard Flanagan se poate spune că este unul dintre scriitorii momentului. Australianul a reușit să se impune cu repeziciune în galeria marilor talente, fiind recompensat, în 2014, cu Man Booker Prize.

Cititorii din România au avut ocazia să-l descopere imediat ce editura Litera a lansat romanul „O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, care spune o poveste extraordinară în care dragostea și moartea sunt prezentate din foarte multe unchiuri.

Cartea a fost scrisă în 2013, în semn de omagiu pentru tatăl autorului, care a supraviețuit prizonieratului de război. Părintele scriitorului a trăit drama soldaților australieni, obligați de trupele japoneze să construiască calea ferată Burma railway.

Nu este însă singurul roman emblematic al scriitorului Richard Flanagan. Printre romanele pe care le-a scris se numără „Cartea cu pești a lui Gould” și „Teroristul necunoscut”.

Pe lângă cariera de scriitor, Flanagan a scris și regizat filme.

În 1998, filmul sau „Aplauze cu o singură mână/ The Sound of One Hand Clapping”, al cărui scenariu și regie le semnează, a fost nominalizat la premiul Ursul de Aur, la Festivalul de la Berlin. De asemenea, a lucrat cu regizorul Baz Luhrmann la filmul din 2008 „Australia”.

Cartea este oferită de Litera.

Autor: Ștefania Enache
Foto:Pixabay.com/ Litera

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Hidroelectrica vrea ca profitul net de 6,3 miliarde lei să ajungă la acţionari

Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale şi a politicii societăţii.Propunerea vine în contextul...

Știrile zilei