29 martie 2024
11.9 C
București

S-a decis! Prețul energiei electrice este plafonat doar pentru cei cu un consum lunar sub 255 kWh. Ce se întâmplă cu factura la gaze?

Guvernul a decis să restrângă aria consumatorilor casnici care pot beneficia de un preț final plafonat la energia electrică. Astfel, plafonarea se va aplica doar pentru cei cu un consum de până la 255 kWh pe lună. Consumatorii casnici care depășesc acest prag vor plăti electricitatea la prețul de pe piața liberă. Măsura se va aplica până la 31 august 2023.

Ordonanța pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrică ce depăşeste 255 KWh/lună preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.

De asemenea, preţul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează în funcţie de cum se stabileşte cu furnizorul.

Preţul va fi tot de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pentru celelalte instituţii publice, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor din contractul cu furnizorul. Pentru beneficiarii care nu au istoric de consum în anul 2021, procentul de 85% se aplică la consumul realizat lunar.

Ce se întâmplă cu factura la gaze?

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este: de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici; maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Virgil Popescu: Încercăm să stimulăm populația să facă economie

În această seară (n.r. joi) am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

La rândul său, ministrului Finanţelor, Adrian Câciu a menționat că impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie, aprobată prin Ordonanţa adoptată joi de Executiv, va fi de un miliard de lei pe lună.

Un miliard de lei pe lună. Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat de contribuţia pe care am impus-o (contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică n.r)”, a punctat Câciu.

Fondul de Tranziţie Energetică

Documentul aprobat de Guvern mai stabilește că producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro vor plăti, începând cu data de 1 septembrie, o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică.

Observând ceea ce s-a întâmplat pe de o parte pe piaţa de energie, dar şi modul în care deconturile către furnizori au ajuns să fie efectiv plătite, s-a stabilit introducerea unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, o contribuţie care va fi achitată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energie electrică şi gaze, furnizorii care au şi activitatea de trading pentru activitatea respectivă de training, dar şi de traderi, o contribuţie care se va face venit la bugetul acestui Fond de Tranziţie Energetică. Fondul respectiv va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Practic, prin această contribuţie şi acest fond lucrurile intră într-o normalitate din punctul nostru de vedere, din două perspective: se asigură capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid decât dacă erau oarecum sincope între diverse rectificări bugetare, în cazul în care apar astfel de situaţii, iar pe de altă parte se descurajează ceea ce am văzut în piaţă, mai ales în zona de trading, crearea unor preţuri care să fie în cascadă, în creştere, mult departe de ceea ce înseamnă, pe de o parte costul de producţie sau pe de altă parte costul de achiziţie la care chiar şi traderii au achiziţionat energia de pe piaţă”, a explicat Câciu.

Sancțiuni pentru tranzacţiile succesive cu energie

Virgil Popescu a atras atenția că actul normativ aprobat de Cabinetul Ciucă stabilește că tranzacţiile succesive cu energie „vor fi sancţionate dur”, ANRE putând aplica o amendă de 5% din cifra de afaceri.

Se descurajează tranzacţiile succesive. Uitându-ne în piaţă – am mai spus acest lucru – faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul şi ajunge la furnizor pentru a creşte artificial preţul energiei electrice sau al gazului natural va fi de data aceasta foarte dur sancţionată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piaţă şi practic va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie pentru a putea să o aplice”, a menționat ministrul Energiei.

În plus, Ministerul Energiei, prin membrii din adunările generale ale acţionarilor, va lua măsuri astfel încât la data de 1 noiembrie strategiile de vânzare ale companiilor să fie aprobate şi să existe o predictibilitate a preţului pe termen lung.

Practic, statul, Ministerul Energiei, prin membrii din adunările generale ale acţionarilor, acolo unde statul este acţionar, va impune în aşa fel încât la data de 1 noiembrie strategiile de marketing, strategiile de vânzare ale companiilor să fie aprobate şi în aceleaşi strategii ne vom asigura să existe vânzare de la producător către industrie, către clientul final pe un termen lung, de cinci ani de zile, să existe predictibilitate a preţului. Să nu mai existe speculaţii pe piaţă şi, de asemenea, ne vom asigura ca furnizorii şi distribuitorii să poată să îşi asigure clienţii finali şi consumul tehnologic al distribuitorilor prin contracte bilaterale. De aceea am impus acest ritm rapid, până la 1 noiembrie să existe strategii de vânzare şi ne vom asigura că în ele, prin aprobările pe care le vom da în adunările generale, se va regăsi acest mod de tranzacţionare, tocmai pentru a evita volatilitatea pieţei şi a exista un comportament normal şi un comportament predictibil, pe termen lung al actorilor din piaţă”, a subliniat Virgil Popescu.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Hidroelectrica vrea ca profitul net de 6,3 miliarde lei să ajungă la acţionari

Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale şi a politicii societăţii.Propunerea vine în contextul...

Știrile zilei