6 decembrie 2022
3.9 C
București

Romsilva scoate la vânzare aproape 31.000 de pomi de Crăciun

De citit...

Anul acesta, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva scoate la vânzare aproape 31.000 de pomi de Crăciun.

Bodgan Boghian, şef serviciu în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva, la Pepiniera Silvică Cozieni din judeţul Ilfov, a menționat că preţurile pornesc de la 15 lei pentru specia molid şi ajung la 35 de lei pentru cei din specia brad.

Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare. Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi”, a detaliat reprezentantul Romsilva.

Cum trebuie păstrat un brad în ghiveci

Preţurile sunt mai mari pentru brazii în ghiveci, deoarece acestea sunt în funcţie de cheltuielile care au fost efectuate pentru producerea lor şi pot varia între 100 şi 250 de lei.

Pentru cei care optează pentru un brad în ghiveci Florian Băncilă, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Brăneşti, a venit cu câteva sfaturi legate de modul în care trebuie păstrat pe perioada Sărbătorilor de Crăciun, astfel încât ulterior acesta să poate fi replantat afară în curte sau grădină, având în vedere stresul de trecere al acestuia de la mediul intern la cel extern.

Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică Sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină şi pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed, dar datorită temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă şi atunci trebuie să păstrăm această umiditate. După perioada sărbătorilor se scoate timp de câteva zile într-un spaţiu neîncălzit, dar protejat, închis parţial sau total, cu lumina neapărat, până când prindem o zi cu temperaturi pozitive, chiar cu un pic de soare, pentru a-l putea replanta”, a explicat inginerul silvic.

Florian Băncilă a atras atenția că un brad pentru a ajunge la 3 metri înălţime are nevoie de circa 12 ani.

Nu în ultimul rând, inginerul silvic a explicat şi modul de replantare, dar a oferit şi câteva sfaturi pentru cei care cumpără brazi tăiaţi din piaţă. „Trebuie să pipăiţi cu degetele acele, iar dacă e tăiat demult, ele cad imediat. Acesta este principalul element, dar mai trebuie şi să mirosiţi acele. Dacă sunt proaspete ele emană acel ulei volatil care este esenţa plăcerii de a avea un brad”, a menţionat Băncilă.

Dintre cei 30.594 de pomi de Crăciun puşi pe piaţă în acest an prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăţi, adică aproape 75%, sunt produşi în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă. Majoritatea pomilor de Crăciun oferiţi spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăţi sunt din specia molid sau alte specii de răşinoase.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

Autor: Victoria Preda
Foto: Romsilva
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Combinatul siderurgic din Galaţi investește 18,3 milioane lei în Furnalul 5

Combinatul siderurgic din Galaţi pune în amplicare un amplu program de investiții care vizează Furnalul 5. Valoarea proiectului se ridică la suma de 18,3...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img